FUTBOL ANTRENÖRLERİNİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARI VE FİZİKSEL UYGUNLUK DÜZEYLERİ İLE BAZI KAN DEĞERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KAYAPINAR, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu araştırmada; Futbol Antrenörlerinin sağlıklı yaşam davranışlarının ne düzeyde olduğunu belirleyerek, sağlıklı yaşam biçimi davranış düzeyleri ve fiziksel uygunluk değerleri ile bazı kan parametreleri arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Çalışmaya Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Malatya Şubesine kayıtlı olan 65 gönüllü futbol antrenörü katılmıştır. Antrenörlerin bazı demografik bilgilerini belirlemeye yönelik olarak kişisel bilgi formu hazırlanmış ve antrenörlerin kişisel bilgileri bu forma kaydedilmiştir. Antrenörlerin fiziksel uygunluklarını belirlemeye yönelik boy, kilo, beden kitle endeksi, vücut yağ yüzdesi ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca Kan Trigliserid düzeyleri, HDL, LDL Kolestrol seviyeleri gibi bazı kan değerleri analiz edilmiştir. Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemek için sağlıklı yaşam biçimi ile ilişkili olarak sağlığın geliştirilmesine yönelik olarak hazırlanmış "Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları" ölçeği kullanılmıştır.Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde SPSS istatistik paket programı kullanılmış olup anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır. İstatistikî yöntem olarak; frekans, yüzde dağılımları, ortalama ve standart sapmalarla beraber, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılmıştır.Çalışma sonucunda Futbol Antrenörlerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları toplam puanı 142,0±15,91 olarak tespit edilmiştir. Antrenörlerin eğitim düzeyleri ile fiziksel uygunluk parametreleri açısından karşılaştırılmasında BKİ, Yağ yüzdesi, Bel çevresi ve Kalça çevresi değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0.05).Sağlıklı yaşam biçimi davranışları alt başlıklarından sağlık sorumluluğu bakımından antrenörlerin çalıştıkları yıl lehine istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05).Antrenörlerin aktif spor yaşantılarından sonra fazla kilolu vücut tipi içinde yer aldıkları, sigara içen antrenörlerin kolesterol seviyelerinin yüksek olduğu ve yeterli düzeyde egzersiz yapmadıkları, dengeli ve düzenli beslenmedikleri yapılan istatistiki değerlendirmeler sonucunda tespit edilmiştir. Ayrıca eğitim düzeyinin çalışmamızda önemli sonuçlar verdiği egzersiz alışkanlığının, BKİ'nin, vücut yağının, bel ve kalça oranlarını kontrol altına almada önemli bir faktör olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenör, Sağlıklı Yaşam Biçim Davranışı, Fiziksel Uygunluk, Kan Değerleri

In this research; it was aimed to exhibit the relationship between some blood parameters and the physical fitness values and the levels of healthy lifestyle behaviors by determining at which the levels of healthy lifestyle the Football Trainers are.The football trainers registered at Malatya branch of Association of Turkish Football Trainers participated voluntarily. Personal information forms were prepared in order to determine some demographic information of the trainers and the personal information of the trainers was recorded to this form. In order to determine the physical fitness of the trainers, their height, weight, body-mass index and the percentage of body fat were measured. Also, their blood values such as blood triglyceride levels, HDL, LDL, cholesterol levels were analyzed. ?Healty life style behaviors scale? aiming to develop the health about healthy lifestyle was used in order to determine the healthy life behaviors.SPSS statistical package program was used in the evaluation of research value and the level of meaningfulness was taken as P<0.05. As a statistical method, Independent samples t test and One-Way Anova was used with frequency, percentage distributions, mean and standard deviation.At the end of the study, total score of the healthy lifestyle behaviors of Football Trainers was ascertained as 142,0±15,91. When comparing between the education levels of the trainers with their physical appropriateness parameters, meaningful differences were found statistically in the values of BMI,fat percentage, waist circumference and hip circumference (p<0.05).In terms of health responsibility which is one of the sub-titles of healthy lifestyle behaviors, the year when the trainers worked was statistically found meaningful on their behalf (p<0.05).After the active sport lives of the trainers, it was ascertained as a result of the statistical evaluations that the trainers did not eat healthily and regularly, exercise at adequate level and those who smoke had high cholesterol levels and took place in overweight body type. Also, it is ascertained that exercise habit which gave important results in our education level study was an important factor to keep BMI, body fat, waist and hip proportions under control.Key words: Football, Trainer, Healthy lifestyle behavior, Physical fitness, Blood Values.
Comparison of some blood parameters and the physical appropriateness levels and the healthy lifestyle behaviors of football trainers
Keywords: Spor