YENİ HAYAT BİLGİSİ PROGRAMINDA YER ALAN KAZANIMLARIN ÖNERİLEN ETKİNLİKLER ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLME DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ - ÇAKIR, GÜLDEN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu arastırma, 1.,2. ve 3. sınıf 2004 Hayat Bilgisi Programında yer alan kazanımların önerilen etkinlikler çerçevesinde gerçeklestirilebilme düzeyine yönelik ögretmen görüslerini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmada betimsel tarama modeli kullanılmıstır. Bu nedenle programın uygulamadaki etkiligini belirlemek amacıyla programın kazanım ve etkinlik ögelerine yönelik veri toplama aracı gelistirilmistir. Gelistirilen veri toplama aracının geçerlik ve güvenirligini saglamak amacıyla 2007 yılı itibariyle Bursa'da ilkögretim okullarında görev yapan 350 ögretmene ön uygulama yapılmıstır. Daha sonra son hali verilen anket formu Bursa ilindeki görev yapan 296 ögretmene arastırmacı tarafından uygulanmıstır. Ögretmenlerin cinsiyet, kıdem, mezun olunan okul türü, sınıf mevcudu, okuttugu sınıf düzeyi, görev yaptıgı yer, okulun ikili ya da normal ögretim yapma durumu açısından görüsleri degerlendirilmistir. Degerlendirilen 296 anket formundan elde edilen veriler bilgisayarda SPSS istatistik programı yardımıyla frekans, yüzde, ortalama, t ve f testi teknikleri ile çözümlenmistir. Anlamlılık testlerinde 0.0.5 düzeyi esas alınmıstır.

This research has been made to determine the teacher comments for realization of achievements, which takes place in the 2004 class 1, 2 and 3 life knowledge program, in the given activity borders. In this research descriptive scanning method is used. For this reason, to determine the effectiveness of the program in action, a data collection tool is developed devoted to elements of achievements and activity. To provide the validity and certainty of the developed data collection tool, 350 teachers are given a pre application in 2007 in Bursa. Soon the last form of the questionnaire form is applied to 296 teachers in Bursa by the researcher. It is evaluated according to teachers? comments due to sex, seniority, type of the graduated school, class existences, the level of the class, where he/she works, school if it is binary or not. Data, taken from the 296 questionnaire forms which are appreciated, is analyzed with the help of SPSS statistics software with the techniques of frequency, percent, and medium, t and f tests. 0.0.5 level is based in meaningfulness tests.
Determining the level of realization of achievements, which takes place in the new life knowledge program in the given activity borders
Keywords: Eğitim ve Öğretim