M. ZÜHDÜ BEY'İN MİYAR-I UHUVVET ADLI ESERİNİN ÇEVRİMYAZI VE DEĞERLENDİRİLMESİ - YAVUZ, ORHAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
İnsanlık tarihine bakıldığında büyük milletlerin her birinin kendilerine özel bir alanda en yüksek noktaya ulaştıkları görülür. Türklerin de ahlakta en yüksek seviyeye ulaştığını görmek mümkündür. İslam dinini seçmeden önceki hayat tarzları incelendiğinde de Türk toplumu için ahlakın önemi kendini öne çıkarır. İslam dinini seçtikten sonra ise töresel ahlak anlayışı İslam ahlakı ile özdeşleştirilerek yepyeni bir sentez olan Türk-İslam ahlakı haline gelmiştir. İslam dininin temel inanç ve ahlak anlayışına dayalı Türk İslam ahlakı bütün yönleri ile Osmanlı toplumunda uygulanmış ve yaşama imkânı bulmuştur. Yaklaşık altı asırlık bir zaman dilimi içerisinde birçok bilgin ahlakı nazari ve ameli olarak belirlemiş ve bu konuda eserler yazmışlardı Buradan hareketle diyebiliriz ki; bizim milletimiz bu açıdan oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Bu parlak geçmişin oluşmasında milletimizin bağrından çıkan ilim ve fikir adamlarının düşünce anlamında etkisi fazla olmuştur. Bu bağlamda Peygamberlerin mirasçısı ulemadır hadisi bizim M. Zühdü Bey'in kaleme aldığı Miyar-ı Uhuvvet Risalesi de bu anlayış ile yazılmıştır. Yüksek Lisans tezinin içeriği de M.Zühdü Bey'in söz konusu eserinin felsefi açıdan değerlendirilmesi şeklinde olacaktır.

When we look at the history of humanity, we see that each of the great nations has reached the highest point in a specific area of its own. It is possible to see that the Turks also reached the highest level of morality. The importance of morality for Turkish society also comes to the fore when their lifestyles before converting to Islam are analyzed. After converting to Islam, the understanding of ritual morality was identified with Islamic morality and became a new synthesis of Turkish-Islamic morality. Turkish Islamic morality, based on the basic beliefs and ethics of Islam, was practiced and experienced in Ottoman society in all its aspects. Over a period of about six centuries, many scholars had defined ethics in theoretical and practical terms and had written on this subject. From this perspective, we can say that our nation has a very diverse history in this respect. In the formation of this brilliant past, the scientists and intellectuals who emerged from the soil of our nation had a great influence in terms of thought. In this context, the hadith that the heir of the Prophets is the ulema, and the Miyar-ı Uhuvvet Risalesi written by our M. Zühdü Bey was written with this understanding. The content of the master's thesis will be the philosophical evaluation of M. Zühdü Bey's work in question.
Translation and analysis of M. Zühdü Bey's Miyar-ı Uhuvvet
Keywords: Felsefe