AMİNOOKSİMLERİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE BAZI METALLERLE KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ - TAŞ, EŞREF (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi AHİ NOÛKSİMLERİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYÛNU YE BAZI METALLERLE KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Eşref TAŞ Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1 995, Sayfa: 42 Vic-dioksimler, geçiş metalleri ile verdikleri kararlı kompleksler nedeniyle şelat teşkil edici olarak kullanılması büyük önem taşımaktadır. Literatürde bilinen makrosiklik yapıdaki vic-dioksimligand sayısı oldukça sınırlıdır. Sübstitüe olmayan vic-dioksim kompleksleri suda ve organik çözücülerde hiç çözünmediklerinden yapılan araştırmaların önemli bir hedefi de çözünür ürünler elde etmektir. Bu bileşiklerin çözünürlükleri; hacimli sübstitüentler, polar gruplar veya makro hetero halkası ilavesiyle artırılabilmektedir. Bu sayede gerek yapı, gerekse reaksiyonlarının incele ne bilmesi de mümkün olabilmektedir. Bu çalışma dört basamaktan ibarettir. Birinci basamağı siklohekzanonun Epiklorhidrin ile etkileştırilmesinden 1 - klor- 2,3-0-si klohek2iliden propan (1) elde edilmesi oluşturmaktadır. Çalışmanın ikinci basamağı ise, elde edilen ( 1 ) bileşiğinin propandiamin ile reaksiyonu sonucunda ?,6-ü-siklûhekziliden-l-amino-4-aza heptan (2) bileşiği nicelde eldilmesini teşkil etmektedir.Çalışmanın üçüncü basamazında ise, 2 bileşiğin anti-dikloroglioksim ile reaksiyonundan 9,1 Q-Q-siklûhekziliden-3,7-diaza- 1,2- bis (hidroksiimino) dekan sentezlenmiştir. Dördüncü basamakta da elde edilen bu yeni vic-diok3im ile değişik metallerin kompleksleri elde edilmiştir. Elde edilen yeni maddelerin yapılan; elementel analizi, AAS, İR, NMR spektrumları, TGA ve DTA termogramları yardımıyla aydınlatılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Dioksimlerin Sentezi ve bunların kompleksleri..
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry