ALTERNATİF TIP UYGULAMALARINA TOPLUMUN BAKIŞI: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - KOZA, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Tıbbi ilaçların sağladığı yararların yanı sıra aynı zamanda birtakım yan etkilere sahip olması, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de insanların kullanma konusunda tereddüt yaşamalarına neden olmaktadır. İnsanlık tarihi kadar eski olan alternatif tıp tekniklerinin kullanımı, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmakta ve gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada Elazığ ilinde ikâmet eden bireylerin alternatif/tamamlayıcı tıp tekniklerini ve ilaçlarını kullanma durumları, amaçları ve beklentilerini belirlemek hedeflenmiştir. Araştırma kapsamında Elazığ ilinde ikâmet eden, hastalığından kurtulmak ve hastalıklardan korunmak amacıyla tamamlayıcı tıp merkezlerine, aktarlara veya büyü/muska yapan hocalara gelen toplam 389 bireye, bireylerin tamamlayıcı/alternatif tıp tekniklerini kullanma durumlarını, şekillerini ve nedenlerini belirlemeye yönelik 56 sorudan oluşan Tamamlayıcı/Alternatif Tıp Kullanım Anketi uygulanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS programında frekans dağılımları, t testi ve One Way Anova yöntemleriyle analiz edilerek sonuçlar tablolaştırılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan bireylerin alternatif/tamamlayıcı tıp yöntemlerini alternatif tedavi olarak değil, medikal tedaviyi tamamlayıcı yöntemler olarak kullandığı tespit edilmiştir.

In addition to the benefits of medical drugs, having some side effects also causes people to hesitate to use it in our country as well as in the world. The use of alternative medicine techniques, which are as old as human history, has become widespread in our country as it is in the whole world in recent years and increasing day by day. In this study, it is aimed to determine the alternatives / complementary medical techniques and the purposes, situations, shapes and anticipations of using drugs in the residents of Elazığ province. In the scope of the research, a total of 389 people residing in the province of Elazığ, in order to get rid of their illness and protect them from diseases, to complementary medical centers, transplants or spawning / amusing fools, using Complementary / Alternative Medicine consisting of 56 questions to determine the situations, survey was applied. The results obtained from the questionnaire were analyzed by frequency distributions, t test and One Way Anova methods in SPSS program and the results are tabulated. As a result of the research, it has been determined that the individuals participating in the research use alternative and complementary medical methods as complementary methods of medical treatment and not alternative treatment.
Social overview of alternative medical applications: Example of Elazığ province
Keywords: Sosyoloji; Halk Bilimi (Folklor); Halk Sağlığı