PLASMODİUM VİVAX'IN LDH ENZİMİNİN AKTİF BÖLGE HALKASININ AMİNO TERMİNAL UCUNUN ANALİZİ - ATMIŞ, BÜNYAMİN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışmada Plasmodium vivax LDH'ının aktif bölge halkası amino terminal ucuamino asitlerinin yönlendirilmiş mutagenez ile, Toxoplasma gondii I ve II, Eimeria acervulina,Eimeria tenella ve Theileria parva LDH'larına benzetilmesi amacıyla enzimin aktif bölgehalkası amino terminal ucunda amino asit değişiklikleri yapılmıştır. Yapılan mutagenezlersonucunda, genel olarak PvLDH enzim aktivitesinde yabanıl tip proteine göre bir düşüşgerçekleşmiş olmasına karşın, enzim substratı ile olan bağlantısını tamamen kaybetmemiş vedolayısıyla enzim aktivitesi korunmuştur. Sözkonusu bölgeye müdahale sonucunda enzimaktivitesinin düşmesi ilgili bölgenin hassasiyetini göstermekte ve bu bölgenin ilaç tasarımçalışmaları için gerek Plasmodium gerek diğer Apicomplexan'lar için ideal bir hedef olarakkullanılabileceği fikrini desteklemektedir.Anahtar Kelimeler : Sıtma, laktat dehidrogenaz, yönlendirilmiş mutagenez, Plasmodiumvivax, Apicomplexan.
Analysis of aminoterminalend of active site loop of LDH from Plasmodium vivax
Keywords: Biyoloji