Global Optimizasyon Problemleri için Kaotik Bonobo Algoritması - Bazna, Sümeyye; Akyol, Sinem (Osman SAĞDIÇ, 2021)
Optimizasyon algoritmaları, global optimumdan feragat edilerek yaklaşık en iyi çözümü bulmayı amaçlayan algoritmalardır. Bu çalışmada incelenen Bonobo Optimizasyon (BO) Algoritması ise sürü zekasına dayanan bir algoritma olup, bonoboların sosyal davranışlarının ve üreme stratejilerinin matematiksel modellenmesine dayanmaktadır. Bonobolar, yaşadıkları topluluk içinde çeşitli büyüklük ve özelliklerde gruplar oluşturarak, farklı amaçlar için birbirlerinden ayrılıp bir süre sonra yeniden bir araya gelmektedirler. Bonoboların üreme stratejisi incelendiğinde rasgele çiftleşme, kısıtlayıcı çiftleşme, konsorsiyum ve grup dışı çiftleşme gibi dört farklı stratejiyi benimsedikleri görülmektedir. Bonoboların bu doğal davranışları çeşitli optimizasyon problemlerini çözmek için kullanılmıştır. BO’yu diğer sürü zekasına dayalı algoritmalardan ayıran en önemli özelliği ise arama ajanlarının güncelleme mekanizmaları ve bunlarla ilişkili parametreler ve çiftleşme ortaklarının seçim yöntemidir. Bu çalışmada BO incelenip, algoritmada kullanılan parametreler Chebyshev, Circle, Gauss, Iterative, Logistic ve Tent kaotik haritaları kullanılarak yeniden üretilmiştir. Performansları karşılaştırmak için sekiz adet kalite testi fonksiyonu kullanılmıştır. Buna göre kaotik haritalar kullanılarak oluşturulan yeni algoritmalardan elde edilen sonuçların, klasik BO’ya göre daha verimli olduğu görülmüştür.

Optimization algorithms are algorithms that aim to find the approximate best solution by sacrificing the global optimum. The Bonobo Optimization Algorithm examined in this study is an algorithm based on herd intelligence and is based on mathematical modeling of bonobos' social behavior and reproductive strategies. Bonobos form groups of various sizes and characteristics within the community they live in, leaving each other for different purposes and reuniting after a while. When the reproductive strategy of bonobos is examined, it is seen that they adopt four different strategies such as random mating, restrictive mating, consortium and out-group mating. These natural behaviors of bonobos have been used to solve various optimization problems. The most important feature that distinguishes the Bonobo Optimization Algorithm from other algorithms based on swarm intelligence is the update mechanisms of the search agents and the parameters associated with them, and the selection method of mating partners. In this study, the Bonobo Algorithm was examined and the results obtained by reproducing the random parameters used in the algorithm with chaotic maps were evaluated. It was analyzed in this study and reconstructed with the Chebyshev, Circle, Gauss, Iterative, Logistics and Tent chaotic maps used here. Eight quality tests were used for their performance. Accordingly, chaotic maps seem to be more efficient than classical BO from the results obtained from the new models.
Chaotic Bonobo Algorithm for Global Optimization Problems
Keywords: Engineering; Mühendislik