YAPISAL DÜZENSİZLİKLERİN ÇOK KATLI YAPILARIN DEPREM DAVRANIŞINA ETKİSİ - AKBALIK, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi YAPISAL DÜZENSİZLİKLERİN ÇOK KATLI YAPILARIN DEPREM DAVRANIŞINA ETKİSİ Mehmet AKBALIK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 134 Türkiye deprem yönetmeliğinde, deprem etkileri "Eşdeğer Statik Yükler" i!c temsil edilmekledir. Ancak, Türkiye deprem yönetmeliğinde, eşdeğer statik yüklemenin her tür yapı için güvenilir olmadığı varsayılmış ve özellikle standart olmayan, yani çeşitli türden düzensizlikleri olan yapılar için "Dinamik Hesap" zorunluluğu öngörülmüştür. Bu çalışmada, planda ve düşey doğrultuda çeşitli yapısal düzensizlikler ele alınarak Deprem Yönetmeliğinin sözkontısu düzensizlikler ile ilgili getirdiği önlem ve yaptırımlar irdelenmiş hesap yönteminin seçiminde belirleyici olan burulma ve rijitiik düzensizliği katsayılarının değişimi yumuşak kat durumu olan yapılar için incelenmiştir. Planda ve düşey doğrultuda çeşitli yapısal düzensizliklere sahip seçilen çok katlı yapıların, önce Eşdeğer Statik Yöntem ile daha sonra da Mod Birleştirme yöntemi ile çözümleri yapılmıştır. Her iki yöntemin çözümlerinden elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak, Eşdeğer Statik Yöntemin güvenirliği araştırılmıştır. Anahtar Sözcükler.-Yapısal Düzensizlikler, Deprem Tasarımı, Çok Katlı Yapı, Deprem Yönetmeliği, Eşdeğer Statik Yükleme, Mod Birleştirme Yöntemi. XV
Effect of structural irregularities to earthquake response of multi-story buildings
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering