İntravitreal Dispase ile İndüklenen Deneysel Proliferatif Vitreoretinopatide İnfliksimab ve Oktreotid - Savur, Fatma; Aydemir, Orhan; Akın, Mehmet Mustafa (My University, 2024)
Amaç: Proliferatif vitreoretinopati traksiyonel retina dekolmanı gelişimiyle karakterize olan ve ciddi görme kaybı ile sonuçlanan hastalık tablosudur. Bu çalışmanın amacı intravitreal oktreotid ve infliksimabın PVR gelişimi üzerine olan etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Yirmi sekiz adet pigmentli kobay her grupta 7 denek olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Grup 1'e 0.20 mL serum fizyolojik intravitreal olarak uygulandı (Kontrol). Grup 2'ye 0.07 IU/0.10 mL dispase ve 0.10 mL serum fizyolojik uygulandı (sham). Grup 3'e 0.07 IU /0.10 mL dispase ve 1 mg/0.10 mL infliksimab uygulandı (infliksimab). Grup 4'deki kobaylara da 0.07 IU/0.01 mL dispase ve 1 mg/0.10 mL oktreotid uygulandı (oktreotid). Deney süresi boyunca Grup 3 ve 4'e toplam iki kez aynı dozda intravitreal enjeksiyon yapıldı. PVR gelişimi için gerekli olan 10 haftalık süre beklenildi. Deney bitiminde gözler enüklee edilip ikiye bölündü; globun yarısı hematoksileneozin ile boyanarak epiretinal membran oluşumu, ganglion hücrelerinde karyopiknoz varlığı, fotoreseptör hücrelerinde bozulma ve retinal fold varlığı açısından histopatolojik olarak değerlendirmeye alındı. Bulgular: İnfliksimab grubunda histopatolojik olarak fotoreseptör hücrelerde bozulma ve epiretinal membran oluşumu açısından sham grubuna göre anlamlı düzelme olduğu izlendi (p=0.031, p=0.018). Oktreotid grubunda ise sadece fotoreseptör hücrelerde bozulma açısından sham grubuna göre anlamlı düzelme olduğu izlendi (p=0.031). Sonuç: İntravitreal infliksimab ve oktreotid in PVR gelişimini egellemede etkili olduğu histopatolojik olarak görülmüştür. Çalışma gösteriyor ki, bu ve benzer etkinlikteki ilaçların PVR'nin profilaksisi ve tedavisinde optimal başarıya ulaşmak için adjuvan farmakolojik ilaçlar olarak kullanıma girmesine ihtiyaç vardır.
Keywords: Infliksimab; Proliferatif vitreoretinopati; oktreotid