İngilizce öğretiminde zihin haritası kullanımının öğrencilerin akademik basarıları, kalıcılık ile ingilizceye iliskin görüs ve tutumlarına etkisi - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Yetkıner, Alper (My University, 2012)
Karma arastırma niteliğinde olan bu çalısmanın amacı, ilköğretimde İngilizce öğretiminde zihin haritası kullanımının öğrencilerin akademik basarılarına, tutumlarına ve kalıcılığa etkisini incelemek, uygulamalara iliskin ders öğretmeninin ve uygulamaya katılan öğrencilerin uygulamaya iliskin görüslerini belirlemektir. Çalısma Elazığ ili Yücel İlköğretim Okulu’nda altıncı sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüstür. Arastırmada hem nicel hem de nitel verilerden yararlanılmıstır. Arastırmanın nicel boyutunda öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılırken, nitel boyutta ise görüsme ve gözlem tekniklerinden yararlanılmıstır. Çalısmada bir deney bir de kontrol grubu bulunmaktadır. Deney grubunda dersler zihin haritası tekniği ile islenirken, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıstır. Arastırmada veri toplama aracı olarak basarı testi, tutum ölçeği, gözlem ve görüsme formları kullanılmıstır. Veri toplama araçlarının geçerlik ve güvenirlikleri hesaplanmıstır. Testin ortalama güçlüğü 0.65, KR-20 güvenirlik katsayısı ise 0.74 olarak hesaplanmıstır. Ayrıca ölçeğin KMO değeri 0.75 olarak bulunurken, Bartlett testi sonucu 1053.799 olarak saptanmıstır. Ölçeğin Cronbach’s Alpha güvenirlik katsayısı 0.82 olarak bulunmustur. Nicel arastırmaların analizinde Levene testi, bağımsız gruplar t-testi, esli gruplar ve MWU testleri kullanılmıstır. Nitel verilerin analizinde NVIVO kullanılarak yorumlar yapılmıstır. Arastırma sonucunda zihin haritası kullanımının, İngilizce öğreniminde öğrencilerin akademik basarısını ve derse yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği sonucu elde edilmistir. Görüsme ve gözlem sonuçları da zihin haritası uygulamasının öğrencilerin İngilizce öğrenmelerine olumlu katkılar sağladığını ortaya koymustur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları