YÜKSEK ALAŞIMLI BİR DUBLEKS DÖKME DEMİRİN ABRASİV AŞINMA DAVRANIŞINA B VE Mn’IN ETKİLERİ - Taşgın, Yahya; Kaplan, Mehmet (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada, yüksek alaşımlı beyaz dökme demir ile gri dökme demirin kombinasyonundan oluşan bir  dub-leks döküm malzemenin abrasiv aşınma davranışlarına B ve Mn’nın etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle dış çevresi B ve Mn katkılı ve aynı zamanda yüksek alaşımlı bir beyaz dökme demir, iç kısmı ise gri dökme demir olan  bir dubleks dökme demir malzeme üretilmiştir. Daha sonra beyaz dökme demirli dış çevre malzemesinin abrasiv aşınma davranışı pin-on-disc aşınma test yöntemiyle incelenmiştir. 10, 20 ve 30 N’luk yükler altında gerçekleştirilen aşınma testlerinden sonra aşınan yüzey modifikasyonlarının EDS’li SEM ve OM incelemeleri ile sertlik ölçümleri ve ayrıca XRD analizleri de yapılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Özellikle, yüksek alaşımlı beyaz dökme demire ilave edilen B ve Mn’nın ana matriste karbür, borür  vb. faz ve bileşiklerin oluşumunu önemli derecede etkilediği ve aynı zamanda yapıyı sertleştirerek malzemenin  aşınma direncini artırdığını göstermiştir.