İŞTE MUTLULUK, LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİ VE DEĞİŞİME DİRENÇ ARASINDAKİ İLİŞKİ - AKDOĞAN, SEDEF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Literatürde işte mutluluk, lider-üye etkileşimi ve değişime direnç arasındaki ilişkiler tek bir çalışmada incelenmemiştir. Mevcut çalışma bu değişkenler arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlar. Bir devlet üniversitesinde görev yapan ve çalışmaya gönüllü katılan katılımcılar (n=161), Çok Boyutlu Lider-Üye Etkileşim Ölçeği, Değişim Tutum Ölçeği ve İşte Mutluluk Ölçeği Türkçe versiyonu tamamladılar. Korelasyon analiz sonuçlarına göre değişkenler arasındaki ilişkiler istatiksel olarak anlamlıdır (işten soğutan duygular ile değişime direnç ve boyutları arasındaki ve işten soğutan duygular ile katkı arasındaki ilişkiler hariç). Regresyon analiz sonuçlarına göre ise lider-üye etkileşimi hem işteki mutluluğu hem de değişime direnci etkiler. İlave olarak değişime direnç, işteki mutluluğu belirler. Sonuçlara göre işte mutluluk ve lider- üye ilişki tarzları arasındaki etkileşimler değişime direnci etkiler. Etki ve profesyonel saygı lider-üye ilişki eğilimlerindeki artış, işteki mutluluğu artırırken profesyonel saygı lider-üye ilişkisindeki artış, değişime direnci zayıflatır. İlave olarak katılımcıların değişime karşı davranışsal tutumları arttıkça işteki mutlulukları zayıflar. Anahtar Kelimeler: İşte mutluluk, lider-üye etkileşimi, değişime direnç.

In the literature, the relationships between happiness at work, leader-member exchange, and resistance to change have not been examined in a single study. The current study aims to examine the relationships between these variables. Participants (n = 161), who worked at a state university and participated in the study voluntarily, completed the Multidimensional Leader-Member Exchange Scale, the Change Attitude Scale, and the Turkish version of Happiness at Work Scale. According to the correlation analysis results, the relationships between the variables are statistically significant (except for the relationships between work repulsive feelings and resistance to change and its dimensions, and between work repulsive feelings and contribution). According to the regression analysis results, leader-member exchange affects both happiness at work and resistance to change. Additionally, resistance to change determines happiness at work. According to the results, interactions between happiness at work and leader-member relationship styles affect resistance to change. An increase in affect and professional respect leader-member relationship tendencies increases happiness at work while an increase in professional respect leader-member relationship weakens resistance to change. Additionally, as participants' behavioral attitudes towards change increase, their happiness at work weakens. Keywords: Happiness at work, leader-member exchange, resistance to change.
The relationship between happiness at work, leader-member exchange and resistance to change
Keywords: İşletme