Tekrarlayan hışıltılı çocuklarda etiyolojik değerlendirme - Kılıç, Mehmet; Taskın, Erdal (My University, 2015)
Amaç: 1 ay ila 3 yaş arasında olup, en az üç kez hışıltı atağı geçirmiş olan çocuklarda etiyolojinin ortaya konması ve ekolarak atopinin eşlik ettiği çoklu-tetiklenen hışıltısı olan çocuklar ile viral (epizodik) hışıltısı olan çocukların birbiriyle karşı -laştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya en az üç hışıltı atağı geçirmiş olan toplam 261 çocuk alındı. Etiyolojiyi aydınlatmaküzere, ayrıntılı öykü ve fzik muayenenin yanı sıra, tam kan sayımı, periferik kanda eozinofl sayısı, serum immünglobulindüzeyleri, ter testi, PPD, akciğer grafsi, gastroösefageal refü sintigrafsi, allerjen spesifk IgE, deri prick testi sonuçlarıhastaların dosyalarından retrospektif olarak kaydedildi.bulgular: 142 olgu (% 54.4) viral hışıltı atağı, 54 olgu (% 20.7) atopinin eşlik ettiği çoklu-tetiklenen hışıltı atağı, 12 olgu(% 4.6) gastroösefageal refü, 9 olgu (% 3.4) yabancı cisim aspirasyonu, 8 olgu (%3.1) kistik fbrozis ve 6 olgu (%2.3)bronkopulmoner displazi tanısı aldı. Viral hışıltılı çocuklarda ilk atak yaşının atopinin eşlik ettiği çoklu-tetiklenen hışıltısıolanlara göre daha düşük olduğu belirlendi (p=0.0001). Ayrıca, atopinin eşlik ettiği çoklu-tetiklenen hışıltısı olan gruptakiçocuklar, viral hışıltılı gruptaki çocuklar ile karşılaştırıldığında annede astım, ailede atopi ve çocukta atopik dermatitöyküsü sıklığı anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0.01, p=0.0001 ve p=0.0001).sonuç: Hayatın ilk üç yılında tekrarlayan hışıltısı olan çocuklarda etiyolojiyi ortaya çıkarmanın, erken tedavi ve prognozaçısından oldukça önemli olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Solunum Sistemi; Pediatri