Kurucaova ve Yakın Çevresinin (Malatya) Jeomorfolojisi - Sunkar, Murat; Günek, Halil; Canpolat, Cevdet (My University, 2008)
Kurucaova Türkiye'nin genç tektonik yapılarından Güneydoğu Anadolu Bindirmesi, Doğu Anadolu ve Sürgü fayları üzerinde yer almaktadır. İnceleme alanı kuzeyde Sürgü Fayı, güneyde Doğu Anadolu Fayı'nın zıt yönde hareketine bağlı oluşmuş \"fay kaması havzası\" (Fault-wedge basin) tipinde tektono-karstik bir havzadır. Sürgü Fayı'nın sağ yanal, Doğu Anadolu Fayı'nın (DAF) sol yanal hareketi sonucu gerilme rejimi etkisinde oluşan havza, tabandaki mermerlere bağlı olarak karstlaşmaya uğramıştır. Daha sonra kaynağını güneydeki dağlık alanlardan alan akarsuların getirdiği materyalle doldurularak dağ eteği ovası {Piedmont) özelliği kazanmıştır. Jeolojik ve jeomorfolojik bakımdan tam bir havzaya karşılık gelen Kurucaova, D-B doğrultusunda, 1400-1450 m yükseltilerinde, 30 km2 alana sahiptir. Başlangıçta kapalı olan havza doğu ve batıdan gerçekleşen kapmalarla boşaltılmaktadır. Havzayı güneyden sınırlandıran DAF 2 km'lik bir zonla bu alandaki birimleri kesmiş olup, 500 m'lik düşey atım değerine sahiptir. Kurucaova doğusunda DAF tarafından kesilen Güneydoğu Anadolu Bindirmesi bu alanda 5-10 km kadar sol yanal ötelenmiştir. Aynı zamanda Hanım Deresi'ni 750 m, Tucak ve Söğütlü derelerini 1 km sol yanal ötelemiştir. Kuzeydeki Sürgü Fayı DAF'dan farklı olarak sağ yanal atımlıdır. Üçmağara Deresi'ni 1-1,5 km sağ yanal ötelemiş olup 200-250 m'lik düşey atım değerine sahiptir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji