METABOLİK SENDROM OLUŞTURULMUŞ RATLARDA ALFA LİPOİK ASİT VE KOENZİM Q10 UYGULAMANIN OKSİDATİF STRES VE ENDOTELYAL DİSFONKSİYON BELİRTEÇLERİNE ETKİLERİ - ÖZDOĞAN, MAHMUT SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Metabolik sendrom (MS) insülin direnci, abdominal obezite, hipertansiyon ve dislipidemi ile karakterize, kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diabetes mellitus riskinin arttığı bir halk sağlığı problemidir. Bu çalışmada, metabolik sendrom oluşturulan ratlarda alfa lipoik asit ve koenzim Q10 uygulanmasının bazı oksidatif stres ve endotelyal disfonksiyon belirteçleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmamızda Sprague Dawley ratlar kullanılarak 4 grup oluşturuldu. Kontrol grubu; standart rat yemi ile beslendi. MS grubu; 8 hafta içme sularına % 10 fruktoz katılarak metabolik sendrom oluşturuldu. ALA grubu; metabolik sendrom oluşturulduktan sonra 5 hafta i.p. olarak 100mg/kg/gün ALA uygulandı. CoQ10 grubu; metabolik sendrom oluşturulduktan sonra 5 hafta i.p. olarak 10mg/kg/gün CoQ10 uygulandı. Uygulamaların sonunda ratlar dekapite edilerek biyokimyasal parametreler için kan örnekleri alındı.Metabolik sendrom grubunda kontrol grubuna göre MDA (%62) ve ADMA (%164) düzeyleri daha yüksek, total glutatyon (%15) ve redükte glutatyon düzeyleri (%21) daha düşük tespit edildi. ALA veya CoQ10 uygulanmasıyla metabolik sendromlu ratlarda MDA (%17,21) ve ADMA (%35,44) düzeylerinin azaldığı, total glutatyon (%2,5) ve redükte glutatyon (%7) düzeylerinin arttığı görüldü. Serum glukoz, insülin düzeyleri ve HOMA-IR değerleri metabolik sendrom grubunda tedavi verilen gruplara kıyasla daha yüksek bulundu. ALA ve CoQ10 tedavisinin lipid parametreleri üzerine olumlu etkiler gösterdiği görüldü. Aortun histopatolojik incelemelerinde tedavi gruplarında perivasküler lenfositik infiltrasyonunun azaldığı tespit edildi.Sonuç olarak, bu çalışmanın sonuçları metabolik sendromda ALA ve CoQ10 desteklerinin oksidatif stresi azaltmada, endotel disfonksiyonu ve insülin direncini düzeltmede faydalı olabileceğini göstermektedir.Anahtar kelimler: Metabolik sendrom, alfa lipoik asit, koenzim Q10, oksidatif stres.

IN METABOLIC SYNDROME INDUCED RATS.Metabolic syndrome (MS) is a public health problem characterized by insulin resistance, abdominal obesity, hypertension and dyslipidemia and associated with increased risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. In the present study, we aimed to investigate the effects of ALA and CoQ10 administrations on some oxidative and endothelial dysfunction markers in metabolic syndrome induced rats.In our study, 4 groups were formed by using Sprague Dawley rats. The experimental groups were as follows: control group; this group was fed with standart diet. MS group; metabolic syndrome was induced by adding %10 fructose to drinking water for 8 weeks. ALA group; after developing MS, this group received ALA (100 mg/kg/day) i.p. for 5 weeks. CoQ10 group; after developing MS, this group received CoQ10 (10 mg/kg/day) i.p. for 5 weeks. After all administrations, rats were decapitated and blood samples were obtained for biochemical parameters.ADMA (%164) and MDA levels (%62) were higher and total glutathione (%15) and reduced glutathione levels (%21) were lower in the MS group compared with the control group. ALA or CoQ10 administrations were found to reduce ADMA (%35,44) and MDA levels (%17,21) and increase total glutathione (%2,5) and reduced glutathione levels (%7) in the metabolic syndrome induced rats. Serum glucose, insulin levels and HOMA-IR were increased in the metabolic syndrome group compared to treatment groups. ALA and CoQ10 treatments were found to have positive effects on lipid paremeters. Histopathological examination of the aorta revealed decrease in perivascular lymphocytic infiltration in the treatment groups.In conclusion, the results of present study indicate that ALA and CoQ10 supplementions in metabolic syndrome can be useful to reduce oxidative stress and improve endothelial dysfunction and insulin resistance.Key words: Metabolic syndrome, alpha lipoic acid, coenzyme Q10, oxidative stress
The effects of alpha lıpoıc acıd and coenzyme Q10 admınıstratıons on the markers of oxıdatıve stress and endothelıal dysfunctıon ın metabolıc syndrome ınduced rats
Keywords: Biyokimya