ADLİ BİLİŞİMDE GÖRÜNTÜ ÜZERİNE KRİPTOGRAFİ UYGULAMALARI - AYDOĞAN, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2014)
Günümüzde bilgisayar teknolojilerinin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bilgi güvenliğine olan ihtiyaçta önemli derecede artmıştır. Bu tez çalışması güvenlik konusuyla yakından alakalı olan kriptografi ve steganografi tekniklerinden faydalanılarak bilgi güvenliğinin korunmasına katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Şifre üretme bilimi olarak kabul edilen kriptografi ve veri gizlemenin önemli bir alt dalı olan steganografi konularının ele alındığı bu tezde, öncelikle kriptografinin temel kavramları, önemli bileşenleri ve belli başlı kriptosistemlerin yapıları incelenmiş daha sonra steganografi konusu açıklanmıştır. Literatürde genellikle bilgi güvenliğinin sağlanması için birbirlerinin alternatifi olarak gösterilen veri şifreleme ve veri gizleme konularından bu tez çalışmasının en önemli kısmı olan uygulamalar bölümünde yararlanılmıştır. Geliştirilmiş olan iki uygulama da bu kavramlar birlikte kullanılmış ancak bu kez alternatif olarak değil birbirlerinin tamamlayıcısı olmuşlardır. Güvenliğin artırılmasına önemli bir katkı sağlayan bu yöntem dışında, tez içerisinde yer verilen iki uygulamada da hem veri gizleme hem veri şifreleme açısından yeni teknik ve metotlar geliştirilerek Visual C# programla dili ile kodlanmıştır. Geliştirilen uygulamalar sonucunda sayısal resim içerisine gizlenen verilerin her defasında farklı ve rasgele noktalara gizlendiği ardından gizlenmiş verilerin deşifre edilerek orijinal verilere ulaşıldığı görülmüştür.

In the nowadays, with using of computer technology excessively, the necessity of secure information is increasing importantly day by day. This thesis is about cryptography and steganography which are generally related to security of information. In this thesis, the subjects of the cryptography which is known as a code producing science and steganography which is the important branch of hiding data are mentioned. Firstly, The basic concepts, the significant components and some forms of cryptosystem are analyzed. Then, stenography is explained shortly. In the most important part of this thesis, in the practice part, It is benefited from the subjects of coding and hiding data which are generally mentioned alternative to each other for providing secure information in the literature. In these developed technics, for this time these concepts are used together for completing each other, not being alternative. In this thesis, except for this technic, it has important contribution that security of data, both of these technics are coded with visual C# for developing new methods from the aspects of data encryption and data hiding. Applications developed as a result of hidden data into digital image every time different and random points are hidden and then hidden data have been decrypted and original data is reached.
Cryptography applications on the image in digital forensics
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol