BUCK-BOOST DÖNÜŞTÜRÜCÜ DEVRESİNİN PID VE KAYAN KİPLİ KONTROL İLE DENETİMİ - AYDIN, ULVİYE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada DA-DA anahtarlamalı güç kaynaklarından Buck dönüştürücü, Boost dönüştürücü ve Buck-boost dönüştürücü devrelerinin çalışma prensipleri ve genel bilgiler yer almaktadır. Ayrıca buck-boost dönüştürücü devresinin modellemesi yapılmıştır. Bu model kullanılarak Matlab/Simulink ortamında benzetim çalışması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen bu model kullanılarak PID ve Kayan Kipli Kontrol yöntemleri ile buck-boost dönüştürücü devresinin çıkış gerilimi kontrol edilmiştir. PID ve Kayan Kipli Kontrol yöntemlerinin başarımını ortaya koymak için farklı referans değerleri için kontrol çalışmaları Matlab/Simulink ortamında tekrarlanmıştır.

In this study, working principles and general information of Buck converter, Boost converter and Buck-boost converters from switched mode power supplied are presented. Buck-boost converter circuit also has been modeled. This model was used to simulate in Matlab / Simulink environment. By using this model, the output voltage of the buck-boost converter circuit was controlled by using PID and Sliding Mode Control methods. The control studies for different reference values were repeated to demonstrate the success of the PID and Sliding Mode Control methods in Matlab / Simulink environment.
Control of buck-boost converter circuit by PID and sliding mode control
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Mühendislik Bilimleri