FIRAT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNDE GÖREVLİ ASİSTAN HEKİMLERİN BİYOİSTATİSTİK BİLGİ VE KAYGI DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BAŞER, EDA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Biyoistatistik, sağlık alanında verilerin düzenli bir şekilde toplanması, sayısal olarak incelenmesi ve bilimsel şekilde yorumlanmasıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Hekimler klinik kararların desteklenmesi, hastalıkların yayılımının analiz edilmesi ve bilimsel çalışmaların hazırlanması gibi durumlarda biyoistatistiği kullanır. Hekimlerin biyoistatistik kaygıları, biyoistatistiği öğrenmeyi ve dolayısıyla bilgi düzeylerini etkileyebilmektedir. Çalışmamızda Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan asistan hekimlerin biyoistatistik bilgi ve kaygı düzeylerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamız prospektif kesitsel bir anket çalışması olup, Kasım 2024- Mayıs 2025 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan 351 asistan hekimin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yüzyüze olarak 20 sorudan oluşan bilgi düzeyi anketi ve 17 sorudan oluşan Lisansüstü Eğitim Öğrencilerine Yönelik İstatistik Kaygısı Ölçeğinin yer aldığı anket ile elde edildi. Çalışmamıza 351 asistan hekim dahil edildi. Katılımcıların sadece %5.4'ü (n=19) biyoistatistik bilgi düzeylerinin yeterli olduğunu düşünüyordu. Katılımcıların %75.8'i (n=266) biyoistatistik bilgi düzeylerinin yetersiz olduğunu, %18.8 (n=66) ise kararsız olduğunu bildirmişlerdir. Katılımcıların %80.1'i bilimsel yayını olmadığını bildirmiştir. Katılımcıların biyoistatistik bilgi anket puanı ortancası 5.00 (0.00-85.00), istatistik kaygı ölçek puanı ortancası ise 40.00 (16.00-64.00) saptanmıştır Daha önceden biyoistatistik eğitimi aldığını beyan eden katılımcıların bilgi puanı almayan katılımcılardan daha yüksekti (p=0.007). Bilimsel yayını olan katılımcıların biyoistatistik bilgi düzeyleri puanı daha yüksek saptandı (p<0.001). Okuduğu bilimsel makaleyi yorumlayabileceğini bildiren katılımcıların biyoistatistik bilgi puanı anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0.003). Katılımcıların biyoistatistik bilgi puanı ile istatistik kaygı puanı arasında negatif anlamlı korelasyon saptanmıştır (r:-0.228; p:<0.001). Sonuç olarak mevcut çalışmaya dahil edilen asistan hekimlerin biyoistatistik bilgi düzeyi yetersiz saptanmıştır. Yüksek biyoistatistik bilgi düzeyini ile ilişkili en önemli faktör lisans sonrası alınan biyoistatistik eğitimi idi. Biyoistatistik bilgi düzeyi yüksek katılımcıların bilimsel makale okuma ve yorumlayabilme özgüveni ve bilimsel yayın sayısı daha yüksekti. Katılımcıların biyoistatistik bilgi düzeyi ve istatistik kaygısı arasında negatif korelasyon saptandı. İstatistik kaygısı yüksek katılımcıların bilimsel yayı sayısı daha azdı. Kaygı düzeyi yüksek katılımcıların makale okuma ve yorumlayabilme özgüvenleri daha düşüktü. Anahtar kelimeler: Biyoistatistik, kaygı düzeyi

Biostatistics is a scientific discipline concerned with the systematic collection, quantitative analysis, and scientific interpretation of data in the field of health. Physicians utilize biostatistics to support clinical decision-making, analyze the spread of diseases, and conduct scientific research. However, concerns or anxiety related to biostatistics can negatively impact physicians' willingness to learn and, consequently, their level of knowledge. This study aimed to investigate the biostatistics knowledge levels and biostatistical anxiety among resident physicians working at Fırat University Faculty of Medicine. This prospective, cross-sectional survey was conducted between November 2024 and May 2025 with the participation of 351 resident physicians employed at Fırat University Faculty of Medicine. Data were collected through face-to-face administration of a questionnaire consisting of 20 items assessing biostatistics knowledge and the 17-item Statistical Anxiety Scale for Graduate Students. A total of 351 resident physicians were included in the study. Only 5.4% (n=19) of the participants considered their biostatistics knowledge sufficient, while 75.8% (n=266) perceived their knowledge as insufficient, and 18.8% (n=66) were undecided. A majority of participants (80.1%) reported that they had never authored a scientific publication. The median score for the biostatistics knowledge questionnaire was 5.00 (range: 0.00–85.00), while the median statistical anxiety score was 40.00 (range: 16.00–64.00). Participants who reported having received prior biostatistics training had significantly higher knowledge scores than those who had not (p=0.007). Similarly, those with scientific publications had higher knowledge levels (p<0.001). Participants who stated they could interpret scientific articles had significantly higher knowledge scores (p=0.003). A significant negative correlation was found between biostatistics knowledge scores and statistical anxiety scores (r = -0.228; p < 0.001). As a result, the resident physicians included in this study demonstrated generally insufficient levels of biostatistics knowledge. The most significant factor associated with higher knowledge levels was post-graduate biostatistics training. Participants with higher biostatistics knowledge were more confident in reading and interpreting scientific literature and had a greater number of scientific publications. Furthermore, a negative correlation was identified between knowledge levels and statistical anxiety. Residents with higher anxiety levels tended to have fewer publications and lower self-confidence in interpreting scientific articles. Key Words: Biostatistics, biostatistical anxiety
Investigation of biostatistical knowledge and anxiety levels of assistant physicians at Fırat University Faculty of Medicine
Keywords: Aile Hekimliği