AGUİLARİA AGALLOCHA BİTKİSİNDEN ELDE EDİLEN EKSTRENİN KANSER HÜCRE HATLARINDA APOPTOTİK MARKER GENLERİNİN EKSPRESYONU ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ - ISBANOV, ELGUN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Kanser, dünya çapında yaygın bir sağlık sorunudur ve birçok insanın yaşamını tehdit eden ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Bu durum, yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini ve tıbbi bitkilerin kullanımını da içine alacak şekilde geniş bir araştırma alanı oluşturmuştur. A. agallocha, Thymelaeaceae familyasından bir bitki olup Asya'nın çeşitli bölgelerinde yaygın olarak bulunmakta ve geleneksel tıpta çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, A. agallocha bitkisinden elde edilen ekstraktın MCF-7 ve HepG2 kanser hücre hatları üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkilerini in vitro analizlerle değerlendirmektir. Bu tezin hipotezi, A. agallocha ekstraktının bu hücre hatları üzerinde sitotoksik ve apoptotik etkiler göstereceği ve bu etkilerin Bax, P53, Bcl-2 gibi apoptozla ilişkili genler aracılığıyla gerçekleşeceğidir. Çalışmada, MCF-7 ve HepG2 hücre hatları kullanılarak uygun örneklem büyüklüğüyle çalışılmıştır. Sitotoksik aktivite MTT testiyle, apoptotik aktivite ise ikili boyama yöntemiyle değerlendirilmiş ve gen ekspresyonu analizi için Real-Time PCR kullanılmıştır. Bulgulara göre, HepG2 hücre hattında en yüksek sitotoksik etki hekzan ekstraktında 1000 µg/ml'de, en düşük etki ise 250 µg/ml'de gözlemlenmiştir. MCF-7 hücre hattında ise en iyi aktivite hekzan ekstraktında 250 µg/ml'de, en düşük sitotoksik etki ise aseton ekstraktında 500 µg/ml'de belirlenmiştir. Apoptotik/nekrotik aktivite incelendiğinde, metanol ekstraktının HepG2 hücrelerinde daha fazla nekroz ve kısmi apoptoza neden olduğu, MCF-7 hücrelerinde ise metanol ekstraktının pozitif kontrol grubuna kıyasla daha fazla apoptotik hücre görünümü oluşturduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, A. agallocha ekstraktının sitotoksik etkilerinin yanı sıra apoptoz ve apoptotik genlerle ilişkili mekanizmalara etki edebileceği gösterilmiştir. Bu bulgular, bitkinin kanser tedavisinde potansiyel bir ajan olarak değerlendirilmesini ve gelecek çalışmaların yönlendirilmesini desteklemektedir.

Cancer is a widespread health issue globally, posing a threat to many lives with potentially fatal consequences. This has led to the development of new treatment methods, including the use of medicinal plants, which have become a significant area of research. A. agallocha, a plant from the Thymelaeaceae family, is commonly found in various regions of Asia and has been traditionally used in treating various ailments. The aim of this study is to evaluate the cytotoxic and apoptotic effects of extracts obtained from A. agallocha on MCF-7 and HepG2 cancer cell lines through in vitro analysis. The hypothesis of this thesis is that the A. agallocha extract will exhibit cytotoxic and apoptotic effects on these cell lines mediated by apoptosis-related genes such as Bax, p53, and Bcl-2. The study utilized MCF-7 and HepG2 cell lines with appropriate sample sizes. Cytotoxic activity was assessed using the MTT assay, while apoptotic activity was evaluated using the dual staining method, and Real-Time PCR was employed for gene expression analysis. The results revealed that the highest cytotoxic effect on the HepG2 cell line was observed at 1000 µg/ml of hexane extract, while the lowest effect was seen at 250 µg/ml. In the MCF-7 cell line, the best activity was observed at 250 µg/ml of hexane extract, with the lowest cytotoxic effect observed at 500 µg/ml of acetone extract. Examination of apoptotic/necrotic activity showed that the methanol extract induced more necrosis and partial apoptosis in HepG2 cells, whereas it resulted in a higher apoptotic cell appearance in MCF-7 cells compared to the positive control group. In conclusion, the study demonstrated that A. agallocha extract not only exhibits cytotoxic effects but also affects mechanisms associated with apoptosis and apoptotic genes. These findings support the evaluation of the plant as a potential agent in cancer treatment and provide guidance for future research endeavors
Detetmination of the effects of Aguilaria agallocha plant exscrat on the exspression og apoptotic marker genes in canser cell lines
Keywords: Biyoloji