1544-1545 TARİHLİ VE KÂMİL KEPECİ TASNİFİ 62 NUMARALI DİVÂN-I HÜMÂYÛN RUMELİ AHKÂM DEFTERİ (ÖZET-TRANSKRİPSİYON-DİZİN/S.146-223) - COŞKUN, YASEMİN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Osmanlı Devleti'nde Divan-ı Hümâyûnun'da görüşülen konular reisü'l-küttab başkanlığındaki katipler tarafından bazı defterlere kaydedilmekteydi. Bu defterler arasında ahkâm defterleri de yer almaktadır. Ahkâm defterlerine yazılan hükümler içerisinde ağırlıklı olarak mali konular bulunmaktadır. Bunun yanısıra halkın şikayetleri, yöneticilerin elde ettiği gelir, görevlendirme, tamirat ile ilgili kararlar yer almaktadır. Kamil Kepeci tasnifinde bulunan 62 Numaralı Ahkâm Defteri'nin 146 ile 223 arasındaki sayfaların transkripsiyonu, belge özetleri ve dizini tezimizin konusunu oluşturmaktadır.

In the Ottoman Empire, the issues discussed in the Divan-ı Hümâyûn were recorded in some books by the clerks under the presidency of the reisü'l-küttab. Among these books, there are also ahkam books. Among the records written in the Ahkam books, there are mainly financial issues. In addition, these books contain complaints of the people, the income of the managers, the decisions about the assignment and repair. The subject of our thesis is the transcription of pages 146 to 223 of the Ahkam Book No. 62, which is classified by Kamil Kepeci, and the document summaries and index.
Divan-ı Humayun Rumeli Ahkâm Book dated 1544-1545 and Kamil Kepeci classification number 62 (Transcription-abstract-index/ p.146-223)
Keywords: Tarih