KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN CAPOETA TRUTTA (HECKEL, 1843)'DA KAN GLİKOZ SEVİYESİNİN MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ - ALTUN, ZERRİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada Kasım 2006?Ekim 2007 tarihleri arasında Keban Baraj Gölü'nden yakalanan Capoeta trutta (Heckel, 1843) bireylerinin kan glikoz seviyesindeki değişimler mevsimsel olarak incelenmiştir.Keban Baraj Gölü'nde yaşayan C. trutta'nın üreme dönemi gonadosomatik indeks, yumurta çapı ve kondisyon faktörü değerlerinden yararlanılarak mayıs?haziran olarak belirlenmiştir.Yaşa bağlı olarak ortalama kan glikoz düzeyi erkek bireylerde 5. yaşta 107,92 mg/dL ile maksimum, 7. yaşta 42,10 mg/dL ile en düşük seviyede bulunurken, dişi bireylerde 2. yaşta 197,32 mg/dL ile maksimum seviyede, 7. yaşta 39,42 mg/dL ile minimum seviyede tespit edilmiştir. Yaşa bağlı olarak yapılan çoklu karşılaştırma testinde hem erkek bireylerde ve hem de dişi bireylerde yaşa bağlı kan glikoz değerleri arasındaki farkın önemsiz olduğu bulunmuştur (P>0,05). Aylara göre kan glikoz değerleri erkek bireylerde üreme döneminden önceki nisan ayında 116,38 mg/dL, üreme dönemi olan mayıs?haziran aylarında ise sırası ile 44,87?65,93 mg/dL olarak, dişilerde ise nisan ayında 114,61 mg/dL ve mayıs?haziran aylarında ise sırası ile 24,53?30,29 mg/dL olarak bulunmuştur. Kan glikoz değerlerinin sıcaklığın yüksek olduğu mayıs?haziran?temmuz aylarında erkek bireylerde sırası ile 44,87?65,93?60,51 mg/dL, dişi bireylerde ise sırası ile 24,53?30,29?33,46 mg/dL olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Karabalık, Capoeta trutta, Üreme zamanı, Kan glikoz seviyesi

In this study, the seasonal changes of blood glucose level of C. trutta obtained from Keban Dam Lake were investigated between November 2006 and October 2007.Reproduction period of C. trutta living in Keban Dam Lake was found May-June by means of gonadosomatic index, eggs diameter, condition factor.While blood glucose level in males was determined maximum (107.92 mg/dL) in age 5 and minimum (42.10 mg/dL) in age 7, that in female was determined maximum (197.32 mg/dL) in age 2 and minimum (39.42 mg/dL) in age 7. Multiple comparative testes showed that there were no significant differences in glucose level depending on ages in both males and females (P>0.05). Blood glucose levels in males were found 116.38 mg/dL in April (in month just before starting of reproduction), 44.87 and 65.93 in May and June (reproduction months) respectively. However, those in females were found 114.61 mg/dL in April (in month just before starting of reproduction), 24.53 and 30.29 in May and June (reproduction months) respectively. Blood glucose levels in May, June and July (months with higher temperatures) were found 44.87, 65.93 and 60.51 mg/dL in males and 24.53, 30.29 and 33.46 mg/dL in females respectively.Key Words: Capoeta trutta, Reproduction period, Blood glucose level
The seasonal changes of glucose level in blood of Capoeta trutta (Heckel, 1843) living in Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri