LİSE ÖĞRETMENLERİNİN YENİLİKÇİ PEDAGOJİ UYGULAMALARININ ÖĞRETME MOTİVASYONLARI İLE İLİŞKİSİ - KUTLUĞ, ERKAN NACİ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, farklı lise türlerinde görev yapan öğretmenlerin yenilikçi pedagoji uygulamalarının öğretme motivasyonlarına etkisini incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Elazığ ilindeki liselerde görev yapan 3191 öğretmen, araştırmanın evrenini oluştururken, tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 342 öğretmen ise araştırmanın örneklemini temsil etmektedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yenilikçi pedagoji uygulamalarına ilişkin görüşleri ile öğretme motivasyonları arasındaki ilişkiyi belirlemek için "Öğretmenler İçin Yenilikçi Pedagoji Uygulamaları Ölçeği" ve "Öğretme Motivasyonu Ölçeği" adlı iki farklı ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın istatistiksel analizi sonucunda, öğretmenlerin dışsal motivasyon boyutunda kadın öğretmenler lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Ancak yenilikçi pedagoji uygulamalarına yönelik görüşlerin cinsiyete göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı görülmüştür. Kıdem değişkeni, öğretme motivasyonu ölçeğinin dışsal motivasyon alt boyutunda ve motivasyon toplam alt boyutlarında anlamlı düzeyde farklılaşmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin mezun oldukları fakülte, öğrenim durumu, çalışma durumu ve çalıştıkları okul türleri ile öğretme motivasyonları ve yenilikçi pedagoji uygulamalarına yönelik görüşleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.

The purpose of this study is to examine the effect of innovative pedagogy practices of teachers working in different high school types on their motivation to teach. The research was conducted based on the relational survey model. While 3191 teachers working in high schools in Elazığ province constitute the population of the study, 342 teachers selected by random sampling method represent the sample of the study. Two different scales named 'Innovative Pedagogy Practices for Teachers Scale' and 'Motivation to Teach Scale' were used to determine the relationship between teachers' views on innovative pedagogy practices and their motivation to teach. The data obtained were analysed with SPSS package programme. As a result of the statistical analysis of the research, it was found that there was a significant difference in favour of female teachers in the extrinsic motivation dimension. However, it was observed that the views on innovative pedagogy practices did not differ significantly according to gender. The seniority variable differed significantly in the extrinsic motivation sub-dimension and total motivation sub-dimensions of the motivation to teach scale. In addition, there was no statistically significant relationship between teachers' faculty of graduation, educational status, employment status and the types of schools they worked in and their views on teaching motivation and innovative pedagogy practices.
The relationship between high school teachers innovative pedagogy practices and their teaching motivation
Keywords: Eğitim ve Öğretim