MÜFESSİRLERİN MÜŞKİL ÂYETLERE YAKLAŞIMLARI (KURTUBÎ VE İBN KESÎR ÖRNEĞİ) - AKÇA, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kur'ân ilimlerinin amacı âyetlerde anlatılmak istenen mesajın iyi ve doğru bir şekilde verilmesini sağlamaktır. Kur'ân ilimlerinden olan Müşkilü'l-Kur'ân da bu amaca hizmet etmekte ve bu ilim sayesinde âyetlerde çelişkilerin ve zıtlıkların bulunmadığı ispat edilmiş olmaktadır. Asr-ı Saâdetten günümüze Kur'ân'ın daha iyi anlaşılması için her dönemde birçok çalışma yapılmıştır. İslâm âlimleri, teâruz ve tenâkuz vehmi uyandıran âyetlere değinmiş ve Kur'ân'da böyle bir şeyin bulunmadığını, bunların tamamen insanların yanlış anlayışlarından kaynaklandığını aklî ve naklî delillerle ispat etmeye çalışmışlardır. Onların bu çalışmaları hem İslâm muhaliflerini susturucu bir cevap olmuş hem de müslümanların bu düşüncelerden uzaklaşmasını sağlamıştır. Bu çalışma, Kurtubî'nin yazmış olduğu "el-Câmi'u li Ahkâmi'l-Kur'ân ve'l-Mübeyen limâ Tadammenahû mine's-Sünneti ve Âyi'l-Kur'ân" ve İbn Kesîr'in yazdığı "Tefsîru'l-Kur'ân'il-Azîm" adlı tefsirlerde kelâmî konulardaki müşkil âyetlerin incelenmesidir. Çalışma sonunda Kur'ân'da hakiki anlamda çelişkilerin ve zıtlıkların bulunmadığı, bu yanlış anlaşılmaların tamamen insan kaynaklı olduğu veya İslâm muhalifleri tarafından kasıtlı olarak ortaya atıldığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Müşkil, ihtilâf, teâruz, tenâkuz.

The purpose of the Quran science is to ensûre the understanding of the messages in the versicles correctly. Müşkilü'l-Quran which is one of the Quran sciences also contributes this purpose and by means of this science, it is proved that there is no contradiction and conflict in these versicles. From golden age until today, many studies were done to understand the Quran better in every period. Islamic scholars referred the versicles which cause confliction and contradiction in their studies and they proved with mental and conveyed evidences that there aren't such things in the Quran and these are mainly from people's misunderstandings. Their studies were both a response to the enemies of Islam and it helped Muslims to stay away from such thoughts. The topic of our study is the examination of complex versicles of kalam topics in "el-Cami'u li Ahkami'l-Kur'ân ve'l-Mübeyen Lima Tadammenahu mine's-Sünneti ve Âyi'l-Kur'ân" which is written by Kurtubi and "Tefsiru'l-Kur'ân'il-Azim" which is written by İbn Kesîr. In our study, we come to the conclusion that there aren't any contradictions and conflicts in the Quran and these misunderstandings are mainly stem from people or are come up with by the enemies of Islam intentionally. Key Words: Commentary, Complex, Disagreement, Conflict, Contradiction
Approaches of explicators to the complex versicles (The example of Kurtubî and Ibn Kesîr)
Keywords: Din