CUMHURİYET DÖNEMİ (1923-1938) TÜRK ROMANINDA KADIN İMGESİ: KAFESİN ARDINDAN KUR(T)ULUŞA - Özcan, Tarık; Oruç, Sema (My University, 2020)
Türk edebiyatının genel seyrine bakacak olursak kadın imgesinin sosyo-ekonomik ve sosyokültürel değişimlere uygun bir biçimde edebi metinlerin dünyasında yer aldığı görülür. Destandönemi metinlerinde daha aktif bir kimlikle karşımıza çıkan kadın imgesi, İslami Türk edebiyatıylabirlikte toplumdan soyutlanarak Şark’ın ezeli ve ebedi Leyla figürüne dönüşür. Ancak evde vesokakta durum böyle değildir. Erkeğin hâkimiyet alanında mahkûm olmuş bir kadın imgesi sözkonusudur. Bu kadın imgesi, Tanzimat Dönemi romanlarında da kafesten kurtulamamıştır.Cumhuriyet yönetimi, bir önceki dönemden kadınlarla ilgili bir dizi olumsuzluğu devralmış vekadının bu sınırlandırılmış halini değiştirmek üzere edebiyatçılara önemli sorumluluklar vermiştir.Cumhuriyet Kuruluş Dönemi Türk Romanı, bu nedenle kadının varoluş sorununu irdeleyen veçözümler üreten önemli görevleri yerine getirmiştir.
Keywords: Tarih; Edebiyat; Kadın Araştırmaları; Edebi Teori ve Eleştiri