İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE YAŞAYAN TORPEDO NOBİLİANA BONAPARTE, 1835'NIN BÜYÜME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - KAYA, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışma, Elektrikli vatoz (Torpedo nobiliana)' un yaş ve büyüme özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla İskenderun Körfezi'nde gerçekleştirilmiştir. Toplam boy aralıkları 12 ile 35,5 cm arasında değişen 93 adet elektrikli vatoz, trol ve uzatma ağları ile yapılan avcılıkta, Eylül 2010- Aralık 2011 tarihleri arasında elde edilmiştir. Populasyonun % 41,93'si dişi, % 58,07'ü erkek bireylerden oluşmaktadır. Boy-Ağırlık ilişkisi TW = 0,0078*L3,2713 şeklindedir. Bu türe ait ilk yaş tayini bu çalışma ile ortaya konulmuş olup, ilk defa Safranin- O boyama yöntemi ile yaş tayini yapılmıştır. Türün von-Bertalanffy kullanılarak oluşturulan büyüme modeli Lt=74,47481 [ 1- e-0,108922 (t + 1,05828)] şeklindedir. Okumalar iki bağımsız iki okuyucu tarafından yapılarak Ortalama Yüzde Hata İndeksi (OYHİ) %3 olarak bulundu. Bu tür için Mutlak ve Oransal büyüme hesaplandı. Böylelikle türe ait ilk veriler elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Elektrikli vatoz, Yaş tayini, Büyüme, Torpedo nobiliana, Safranin-O, Akdeniz

A Study on Growth Characteristics of Torpedo nobiliana Bonaparte, 1835 Inhabiting Iskenderun BayThis study was carried out determine the age and growth growth characteristics of electric ray (Torpedo nobiliana) in Iskenderun Bay. Total 93 Torpedo nobiliana that are between the range 12 to 35,5 cm were caught by trawl and gill net between September 2010 and December 2011. 41.93 % was female and 58.07 % is male of the total population. The length and weight relationship was shown as W = 0,0078×L3,2713. This study was the first example for the aging method for this species and Safranin-O method was also used for the first time. Growth model that is derived by using von-Bertalanffy method of this species was: Lt=74,47481 [ 1- e-0,108922 (t + 1,05828)]. Evaluation of the aging of This species made by two independent researchers and Index of Average Percent Error (IAPE) is defined as 3 %. Absolute and Relative growths of fish were determined. In this way first academic belong to this species is found out.Key Words: Electric Ray, Torpedo nobiliana, Aging method, Growth, Safranin-O, Mediteriaen Sea
A study on growth characteristics of Torpedo nobiliana Bonaparte, 1835 inhabiting iskenderun bay
Keywords: Su Ürünleri