GİRİŞİMCİLERİN BANKA KREDİLERİNE BAKIŞ AÇILARININ İNCELENMESİ: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - YILDIRIM, İBRAHİM HULUSİ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Girişimcilerin Banka Kredilerine Bakış Açılarının İncelemesi: Elazığ İl Örneği" başlıklı çalışmamızda Elazığ il sınırları içerisinde faaliyet gösteren 320 işletmenin banka kredileri hakkında görüşleri alınmış, kredi kullanımlarının ne sıklıkta ve miktarda yapıldığı ve kredi kullanımına yaklaşımları incelenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmada katılımcılara 36 soru yöneltilmiş girişimcilerin banka kredilerine karşı beklenti ve tepkileri analiz edilmek istenmiştir. Örneklemden elde edilen veriler Tukey ve Game-Howell testleri ile analiz edilmiştir. Örneklemi oluşturan işletmelerin %23,8'i mikro ölçekli, %27,2'si küçük ölçekli, %40,9'u orta ölçekli ve %8,1'i büyük ölçekli işletmelerden oluşmaktadır. Hizmet, ticaret, üretim, inşaat-taahhüt alanlarında faaliyet gösteren işletmelerden oluşturulan örneklemin %20,3'ü kadın, %79,7'si erkek katılımcılardan oluşmuştur. Analizler sonucunda girişimcilerin finansman sorununun büyük bir bölümünün ticari, katılım, yatırım ve kalkınma bankaları tarafından karşılandığı görülmüştür. Ayrıca banka kredilerine ulaşma zorluklarının işletmelerin büyüklüklerine, faaliyet sürelerine, kuruluş türlerine, sermaye miktarlarına, cirolarına göre farklılık gösterdiği sonucuna da ulaşılmıştır. Girişimcilerin banka kredilerine ulaşma sürecinde kredinin teminatı, kredinin maliyeti, kredi limitlerinin düşük kalması gibi sorunlar yaşadıkları gözlemlenmiştir. Kamu ve Özel bankaların girişimcilerle olan kredi ilişkilerinde yaşanan zorluk ve kolaylıklar incelenmeye çalışıldı. Nicel bir çalışma yöntemiyle hazırlanan bu çalışma girişimcilerin ekonomik faaliyetlerde ihtiyaç duydukları kredi teminlerinin karşılanması, üretim, ticaret ve bankacılık ilişkisinin ne düzeyde olduğunu belirli bir örneklem üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır.

In our study titled "An Analysis of Entrepreneurs' Perspectives on Bank Loans: The Case of Elazig Province", the opinions of 320 businesses operating within the provincial borders of Elazig about bank loans were taken, the frequency and amount of loan use and their approach to loan use were tried to be examined. In the study, 36 questions were asked to the participants and it was aimed to analyze the expectations and reactions of the entrepreneurs against bank loans. The data obtained from the sample were analyzed by Tukey and Game-Howell tests. 23.8% of the enterprises forming the sample are micro-scale, 27.2% are small-scale, 40.9% are medium-sized and 8.1% are large-scale enterprises. 20.3% of the sample consisting of enterprises operating in the fields of service, trade, production, construction-contracting consisted of female participants and 79.7% male participants. As a result of the analysis, it has been seen that a large part of the financing problem of entrepreneurs is met by commercial, participation, investment and development banks. In addition, it was concluded that the difficulties of accessing bank loans differ according to the size of the enterprises, their duration of operation, types of establishments, amount of capital and turnover. It has been observed that entrepreneurs experience problems such as the guarantee of the loan, the cost of the loan, and the low credit limits in the process of accessing bank loans. It was tried to examine the difficulties and conveniences experienced in the credit relations of public and private banks with entrepreneurs. This study, which is prepared with a quantitative study method, aims to analyze the level of the credit supply that entrepreneurs need in economic activities, and the level of production, trade and banking relations through a specific sample.
A review of entrepreneurs' perspectives on bank loans: A case of Elazığ
Keywords: İşletme