ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SPORA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - Sımsek, Abdullah; Karahüseyinoğlu, M. Fatih (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Bu bağlamda, çalışmaya Fırat Üniversitesinde öğrenim gören 349’u kadın, 317’si erkek toplam 666 lisans öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmayakatılan üniversite öğrencilerinin 327’si 19-21, 281’i 22-25, 34’ü 26 üzeri ve son olarak 24’ü 18 yaş ve altında olan öğrencilerden oluşmaktadır. Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin 347’si spor yapmıyorken, 319’u spor yapmaktadır. Bu araştırmada katılımcıların sosyo-demografik değişkenler ile ilgili bilgiler, araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırmanın ikinci kısmında ise Koçak (2104) tarafından geliştirilen 22 madde ve 3 faktörden oluşan “Spor Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada iki grubu karşılaştırmak için, bağımsız iki örnek t-testi ve ikiden fazla grubu karşılaştırmak için de tek yönlü Anova analizi ve kullanılmıştır. Ölçeğin alt boyutları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin sosyo-demografik özellikleri olan cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, değişkenleri açısından anlamlı farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır (p>0,05). Yapılan analize göre ölçeğin toplamı ile ölçeğin alt boyutları olan Psikososyal gelişme, fiziksel gelişme ve zihinsel gelişme alt boyutları ile spor yapma durumu değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir (p<0,05). Üniversite öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının daha da arttırılması için çeşitli konferanslar ve çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri