EX MACHİNA FİLMİ ÖRNEĞİ İLE TEKNOLOJİ BAĞLAMINDA İNSAN VE GELECEK TASVİRİNDEKİ DEĞİŞİM - ÇEKMİŞ, SEVGÜL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüzde filmler hayatımızın kopmaz bir parçası haline gelmiştir. Televizyon dizilerinde, sinema filmlerinde ve zamanla internet dizilerinde birçok alanda görülmekte ve izlenmektedir. Günümüzde yeni nesil internet teknolojisini aktif olarak kullanmaktadır. Teknolojik gelişmesinin bu kadar yaygın olması Marshall McLuhan'ın öncülük ettiği teknolojik determinizm kuramını akla getirmektedir. Toplumun kültürel etkisi altına alan bu denli teknolojik filmler, topluma yön veren önemli türlerdendir. Bu durum toplumu iyi mi yoksa kötü yönde mi etkiliyor sorusu akla gelmektedir. Bu çalışmada, teknolojik gelişmelerin yoğun olduğu Ex Machina filminin insanları ne yönde etkilediği de tartışılmaktadır. Ex Machina filmi Marshall McLuhan'ın teknolojik determinizm kuramı ve Michel Foucault'un gözetim toplumu kuramı Fransız Dilbilimci Roland Barthes'ın düz anlam ve yan anlam kavramları doğrultusunda gösterge bilimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir.

Today, movies have become an inseparable part of our lives. It is seen and watched in many areas in television series, movies and over time in internet series. Today, it actively uses the new generation internet technology. The fact that its technological development is so widespread brings to mind the theory of technological determinism pioneered by Marshall McLuhan. Such technological films, which are under the cultural influence of the society, are among the important genres that shape the society. The question of whether this situation affects the society in a good or bad way comes to mind. In this study, it is also discussed how the movie Ex Machina, in which technological developments are intense, affects people. Ex Machina film Marshall McLuhan's theory of technological determinism and Michel Foucault's theory of surveillance society were analyzed with the semiotic analysis method in line with the French Linguist Roland Barthes' concepts of denotation and connotation.
The change in the description of human and the future in the context of technology with the example of the film Ex Machina
Keywords: İletişim Bilimleri