Diş Hekimliğinde Uygulanan 3D Yazıcı Teknolojisi: Bir Derleme - Altıntaş, Eyyüp; Tartuk, Bülent Kadir; Tartuk, Gizem Akın (Bingöl Üniversitesi, 2025)
Son yıllarda dijital teknolojinin hızla ilerlemesi, 3D yazıcıların kullanımında önemli bir artışa yol açmıştır. Havacılık, savunma sanayi, sanat ve tasarım gibi alanlarda yaygın olarak kullanılan 3D baskı teknolojileri, diş hekimliğinde de önem kazanmıştır. Çeşitli malzemeler ve yöntemler kullanılarak, bu teknolojiler hem hasta hem de hekim konforunu artırırken, çalışma süresini de azaltmıştır. Dijital teknolojilerin getirdiği yeniliklerin sayısız faydası, onları giderek daha popüler hale getirmiştir. Günümüzde 3D baskı, maksillofasiyal cerrahi için rehber üretimi, ortodonti için model oluşturma, diş eti cerrahisi, protetik diş tedavilerinde çıkarılabilir ve sabit kuron köprü protezleri ve dişdental implantları üretimi dahil olmak üzere çeşitli diş uygulamalarında kullanılmaktadır. Ayrıca çocuk diş hekimliğinde yer tutucu olarak da kullanılmaktadır. Bu incelemenin amacı, ışıkla kürlenen reçinelerin 3D üretim sürecinde kullanımına genel bir bakış sağlamaktır. Ek olarak, bu inceleme, eklemeli üretim teknolojilerine, bu teknolojilerde kullanılan malzemelere ve bunların avantaj ve dezavantajlarına ilişkin bilgiler sunmayı amaçlamaktadır.

In recent years, the rapid advancement of digital technology has led to a significant increase in the use of 3D printers. 3D printing technologies, which are widely used in fields such as aviation, the defense industry, art, and design, have also gained importance in dentistry. By utilizing various materials and methods, these technologies have enhanced both patient and physician comfort, while reducing working time. The numerous benefits of innovations brought by digital technologies have made them increasingly popular. Today, 3D printing is used in various dental applications, including the production of guides for maxillofacial surgery, the creation of models for orthodontics, gingival surgery, removable and fixed crown bridge prostheses in prosthetic dental treatments, as well as the production of dental implants. It is also used as a space maintainer in pediatric dentistry. The purpose of this review is to provide a general overview of the use of light-cured resins in the 3D production process. Additionally, this review aims to offer insights into additive manufacturing technologies, the materials used in these technologies, and their respective advantages and disadvantages.
3D Printing Technology Applied to Dentistry: A Review
Keywords: Digital Health; Dijital Sağlık; Medical Education; Tıp Eğitimi