Almancanın Ortaöğretim Seviyesinde Seçmeli İkinci Yabancı Dil Konumuna Düşürülmesinin Öğrenci Motivasyonuna Etkisi - Karaman, Fatma (Germanistler Derneği, 2025)
Millî Eğitim Bakanlığının 2023 Ağustos Tebliğler dergisinde zorunlu ikinci yabancı dil Almanca dersinin 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak suretiyle zorunlu dersler arasından çıkarılacağı belirtilmiştir. Bu kararla ortaöğretimde zorunlu ikinci yabancı dil Almanca dersi seçmeli hale getirilip Almanca dersine olumsuz girişimde bulunulmuştur. Bu durum öğrencilerin Almanca dersine karşı algı ve tutumlarını birçok yönden etkileyeceği düşünülmektedir. Bunlardan biri de öğrencilerin Almanca dersine karşı motivasyonlarıdır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, ortaöğretim kademesinde zorunlu ikinci yabancı dil olan Almanca derslerinin Millî Eğitim Bakanlığı’nın almış olduğu karar doğrultusunda seçmeli ikinci yabancı dil konumuna düşürülmesinin Almanca dersine ilişkin öğrenci motivasyonunu ne yönde etkilediğinin ortaöğretim öğrencilerinin görüşleri doğrultusunda araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için çalışmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmanın araştırma grubunu ortaöğretim 9., 11. ve 12. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle elde edilmiştir. Görüşme tekniğiyle elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Katılımcıların büyük bir bölümü Almanca dersinin zorunlu dersler arasında olması gerektiğine yönelik görüş bildirmişlerdir. Genel olarak Millî Eğitim Bakanlığı’nın Almanca dersine yönelik aldığı kararın ikinci yabancı dil öğretim sürecini olumsuz etkilediği, Almanca dersinin seçmeli olmasının katılımcıların ikinci yabancı dil öğrenmeye yönelik inançlarını olumsuz etkilediği ve öğrencilerin motivasyonlarını düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır.

In the August 2023 Communiqués of the Ministry of National Education, it was stated that the compulsory second foreign language course in German will be removed from the compulsory courses starting from the 9th grade as of the 2023-2024 academic year. With this decision, the compulsory second foreign language German course was made optional and a negative attempt was made towards the German course. This situation will affect students’ perceptions and attitudes towards the German course in many ways. One of these is the students’ motivation towards the German course. In this context, the study aims to investigate how the reduction of German, which is a compulsory second foreign language course at secondary education level, to the status of an elective second foreign language course in accordance with the decision taken by the Ministry of National Education, affects students’ motivation regarding German course, in line with the opinions of secondary school students. To achieve this aim, the phenomenological method, which is one of the qualitative research designs, was employed. The study sample was determined by the criterion sampling method, which is one of the purposive sampling methods. The study’s research group consists of 9th, 11th and 12th grade secondary school students . The data of this study was obtained by semi-structured interview technique. The data obtained through the interview technique was analysed using the descriptive analysis method. The majority of participants expressed their opinion that German language courses should be among the compulsory courses. In general, it was concluded that the decision taken by the Ministry of National Education regarding the German course negatively affected the second foreign language teaching process, that the German course being elective negatively affected the participants’ beliefs about learning a second foreign language and reduced the students’ motivation.
The Effect of Relegation of German to the Position of an Elective Second Foreign Language at Secondary Education Level on Student Motivation
Keywords: German Language; Literature and Culture; Alman Dili; Edebiyatı ve Kültürü