ERİŞKİNLERDE NORMAL APENDİKSİN ÇOK KESİTLİ BT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKOĞLU, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Çalışmanın amacı abdominal BT incelemelerinde kontrast madde verilmeden önceki faz ile intravenöz kontrast madde verildikten sonra elde edilen arteriyal ve venöz fazların aksiyel ve koronal planlarda değerlendirilerek normal apendiksin daha iyi değerlendirilebilmesi için en uygun görüntüleme fazı, kesit kalınlığı ve görüntüleme düzlemi parametrelerini saptamaktır.Apandisit bulguları bulunmayıp farklı nedenlerle (metastaz araştırması, nefrolitiazis ön tanısı, vasküler patolojiler vb.) batın BT çekimi yapılan 600 olgunun 200'üne kontrastsız, 200'üne arteriyal ve 200'üne venöz fazda kontrastlı olarak görüntüler alınmış olup aksiyel ve koronal planlarda değerlendirilmiştir. Altı yüz olgunun 491'inde apendiks saptanabilirken 109 olguda apendiks değerlendirilememiştir. Değerlendirilemeyen olguların 57'sinin apendektomili olduğu saptanmıştır. Operasyon öyküsü bulunmadığı halde apendiksi izlenemeyen olguların fazlar arasındaki dağılımı birbirine yakın olup istatistiksel açıdan anlamlı fark izlenmemiştir. Aynı şekilde aksiyel ve koronal kesitler arasında apendiks tespitinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Apendiksi izlenebilen 491 olguda çap ve duvar kalınlıkları tespit edilmiştir. Tüm fazlar ve planlar dahil edildiğinde duvar kalınlığı 0,4-3 mm arasında ölçülmüştür. Kesit kalınlığı arttıkça duvar kalınlığında minimal artma izlenmiş olmakla birlikte bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Aksiyel kesitlerde tüm fazlar dahil edildiğinde ortalama çap 5,9352±0,06138 mm, koronal kesitlerde ise 6,1862±0,06105 mm olarak ölçülmüş olup her iki plan ölçümü arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Tüm fazlar ile aksiyel ve koronal kesitler dahil edildiğinde apendiks çapı 2,8-13 mm arasında değişmektedir. Lokalizasyonu ve lümen içeriğine göre de sınıflandırmada ise apendiks yüksek oranda (%46) pelvik yerleşimli ve hava içerikli (%52,7) izlenmiştir.Sonuç olarak apendiksin değerlendirilmesinde koronal ve aksiyel kesitlerin birlikte kullanılması apendiksi görüntülemede avantaj sağladığı ancak kontrast madde kullanmanın belirgin üstünlük sağlamadığı izlenmiştir.Anahtar kelimeler: Çok Kesitli BT, apendiks, apandisit

The purpose of this study was to establish the most adequate imaging phase, section thickness and imaging plane for better evaluating normal appendix in abdominal CT reviews which are evaluated in axial and coronal sections before and after İV contrast material administration.We reviewed abdominal CT examinations of six hundred patients who had CT for reasons other than acute appendicitis. Among these CT examinations, 200 were unenhanced, 200 were at arterial and 200 were at venous phase. Axial and coronal sections of CT images were evaluated. Appendix was determined in 491 cases. In 109 cases appendix couldn?t determined. In 57 of 109 cases in whom appendix could not be determined, there was appendectomy operation in history.. There was no statistically significant difference between number of patients in each phase who had no appendectomy history and undetected appendix on CT. Axial and coronal sections did not differ significantly on detecting normal appendix (p>0,05). Diameter and wall thickness of appendices were measured in 491 cases. Wall thickness ranged between 0,4-3 mm in all phases and planes. The wall thickness thickness of appendix increased minimally in concordance with increased section thickness which was not statistically significant (p>0,05). Mean diameter of appendix in axial and coronal sections were 5,9352+-0,06138 mm and 6,1862+-0,06105 mm, respectively. There was no statistically significant difference betweeen axial and coronal sections regarding wall thickness of appendix (p<0,05). The diameter of the appendix ranged between 2,8-1,3 mm in all phases and planes. Also appendix was classified according to the localisation and luminar content. We found that in most cases it was pelviceal located (%46) and had air content (% 52,7).Eventually, we found out that combination of coronal and axial sections helps to visualize normal appendix but administration of contrast material doesn?t have the same effect in appendiceal visualization.Key words: MDCT, appendix, appendicitis.
Evaluation of normal appendix with mdct in adult
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp