AISI 52100 ÇELİĞİNİN TALAŞLI İŞLENEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - KUNCAN, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada, AISI 52100 rulman çeliği ısıl işlemsiz ve küreselleştirme ısıl işlemi uygulanarak kuru ve minimum miktarda yağlama ortamlarında tornalanmıştır. Deneyler sonrasında numunelerin ortalama yüzey pürüzlülük değerleri, kesici takımlarda meydana gelen yanak aşınması ve kesici takımdaki sıcaklık değerleri ölçülmüştür. Çalışmada karbür ve seramik takımlar kullanılmıştır. Deneylerde talaş derinliği ve ilerleme miktarı sabit tutulurken, kesme hızı, iş parçası, kesici takım malzemeleri ve işleme ortamı gibi parametreler, belirli sınırlar içerisinde değiştirilmiştir. Bu faktörlerin işlenebilirlik üzerindeki izafi etkileri deneysel olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak AISI 52100 malzemesinin ekonomik işlenebilirliği için en uygun şartlar araştırılarak sonuçları değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler: AISI 52100 çeliği, küreselleştirme ısıl işlemi, takım ömrü, yüzey pürüzlülüğü, minimum miktarda yağlama.

In this study, the non – heat – treated and spheroidized AISI 52100 bearing steel was machined in dry and minimum quantity of lubrication conditions. After experiments, the average surface roughness of samples, tool flank wears and tool–chip interface temperature values were measured.Carbide and ceramic cutting tool materials were used. In the experiments, the depth of cut and tool feed rate factors were fixed, while the cutting speed,cutting tool and work piece materials and machining conditions factors were changed in certain intervals to experimentally explore their relatively effects on the machining responses. Consequently, optimum parameter conditions were determined and evaluated for the economic machining of AISI 52100 bearing steel. Key words: AISI 52100 steel, spheroidization heat treatment,tool life, surface roughness, MQL.
Investigating the machinability of AISI 52100 steel
Keywords: Teknik Eğitim