STRESS ÜRİNER İNKONTİNANSIN TRANSPERİNEAL ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - AKSOY, FERDA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, stress üriner inkontinansın değerlendirilmesinde transperinealultrasonografik görüntülemenin rolünü araştırmak amaçlandı.Çalışmaya Mart 2004-Temmuz 2004 tarihleri arasında, Fırat Üniversitesi TıpFakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Üroloji Departmalarına başvuran 60kadın dahil edildi. Çalışmaya dahil olan kadınların 42'sinde, üriner inkontinansöyküsü mevcut olup, Marshall-Marchetti ve Bonney testleri pozitifti ve çalışmagrubunu oluşturdu. Diğer 18 kadında ise inkontinans öyküsü yoktu ve kontrolgrubunu oluşturdu. Çalışma grubundaki 42 kadının 20'si premenapozal, 22'sipostmenapozal dönemdeydi. Postmenapozal dönemdeki 22 kadından 10'u hormonreplasman tedavisi (HRT) alıyorken, 12'si HRT almıyordu.B-mode ve power Doppler ultrasonografi incelemeleri perineal yolla istirahatve valsalva manevraları esnasında yapıldı. Kadınların tümünde, simfizis pubisinposterior köşesi referans noktası olarak kabul edilip Dy ve Dx mesafeleri, PUVA,mesane boynu genişliği ve üretral genişlik istirahat-valsalva manevraları esnasındave supin-erekt pozisyonlarda ölçüldü. Power Doppler US incelemede, RI PI, V maxve V min mesane boynuna en yakın arterlerden alınan dalga formu üzerindehesaplandı.Çalışma ve kontrol grupları karşılaştırıldığında, sefalokaudal mesafe(desensus mesafesi) valsalva manevrası esnasında stress üriner inkontinanslı (SUI)hastalarda daha yüksekti (P<0.05 ve P<0.01). Mesane boynu pozisyonu istirahatte-supin pozisyonda daha yüksekti (P<0.001) ve valsalva manevrası esnasında desensusizleniyordu (P<0.001). Valsalvadaki üretral hunileşme erekt pozisyonda daha fazlagörülüyordu ve 3 hastada valsalva manevrası esnasında ve erekt pozisyonda powerDoppler görüntülemede idrar kaçışı izlendi. PI değeri postmenapozal kadınlarda,premenapozal kadınlara göre anlamlı yüksek bulundu (P<0.05). HRT, postmenapozalSUI'lı hastalarda mesane boynu ve periüretral kanlanmayı artırıyordu (P<0.01).Sonuç olarak perineal sonografi stress inkontinans tanısında önemli bir rolesahiptir. Alt üriner sistemin power Doppler görüntülemesi idrar kaçışınındökümantasyonuna izin verir.Anahtar kelimeler: Stress üriner inkontinans, transperineal ultrasonografi, powerDoppler ultrasonografi1

EVALUATION OF URINARY STRESS INCONTINENCE BYTRANSPERINEAL ULTRASONOGRAPHYOur aim was to investigate the role of perineal ultrasonographic imaging inthe evaluation of stress incontinence.The study included between March 2004 and July 2004, 60 women admittedto the Obstetric and Gynecology and Urology Departments of the Medical Faculty,Fırat University. 42 women with urinary stress incontinence history and with positiveMarshall-Marchetti and Bonney tests constituted the incontinent group (study group),and 18 women with no urinary incontinence history the control group(control group).Of these 42 incontinent women were 20 premenopausal stage, 22postmenopausal stage. Of these 22 postmenapousal women were received hormonereplacement theraphy (HRT) (n:10) and not received HRT (n:12).Real time and power Doppler Ultrasonography examinations were performedhave been used perineally during both resting and straining. In 60 women the byusing the posterior edge of the symphysis pubis as reference point, distance Dy andDx, PUVA, bladder neck diameter, urethral diameter were measured during supin-erect position and resting-straining maneuver. In power Doppler Ultrasonographyexamination, RI, PI, V max and V min were measured in doppler waveformsobtained from periurethral arteries in the nearest region to bladder neck.When study and control groups compared, cephalocaudal distance (desensusdiameter) was longer in patients with stress urinary incontinence (SUI) on straining(P<0.05 and P<0.01). The position of bladder neck at rest was higher in the supineposition (P<0.001) and it descended further with a valsalva maneuver (P<0.001).Urethral funneling on valsalva was more likely in the erect position, as was urineleakage documented by power Doppler imaging. Urine loss as documented by powerDoppler in 3 women urine loss only evident in erect position. The PI wassignificantly higher in the postmenopausal than in the premenopausal women(P<0.05). HRT increases the blood flow around the bladder neck and periurethrallocation in postmenapousal women.2
Evaluation of urinary stress incontinence by transperineal ultrasonography
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp