FARKLI AZOT KAYNAKLARININ SCENEDESMUS ACUTUS MEYEN'UN GELİŞİMİ, LİPİT VE PROTEİN MİKTARI ÜZERİNE ETKİLERİ - ÇOBAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Farklı Azot Kaynaklarının Scenedesmus acutus Meyen'un Gelişimi, Lipit ve Protein Miktarı Üzerine Etkileri Bu çalışmada farklı azot kaynakları ve konsantrasyonlarının S. acutus'un gelişimi, protein ve lipit miktarı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kontrol grubu olarak Jaworski besi yerleri kullanılmıştır. Çalışmada Jaworski besi yerindeki tüm azot kaynakları çıkarılmış yerlerine sırasıyla 10.10, 20.20 ve 40.40 g/l konsantrasyonlarda KNO3, NaNO3, NH4NO3, CaNO3 ve (NH4)2SO4 ilave edilerek farklı azot kaynaklarına sahip sıvı besiyerleri hazırlanmış ve on gün süresince kültürlerden alınan örnekler incelenmiştir. Azot kaynakları ve konsantrasyonlarının S. acutus'un hücre bölünmesini, protein ve lipit miktarında önemli değişiklikler meydana getirdiği gözlemlenmiştir. Tüm azot kaynakları incelendiğinde, düşük azot konsantrasyonunun olduğu kültürlerde lipit oranının daha yüksek olduğu buna karşın hücre gelişimini ve protein miktarını negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca yüksek azot konsantrasyonlu kültürlerde azot kaynaklarının hücre gelişiminde ve protein miktarında artışa neden olduğu tespit edilmiş ancak lipit miktarında ise azalmaların olduğu görülmüştür. Hazırlanan bütün kültürlerde OD değerlerindeki artışın altıncı güne kadar devam ettiği fakat altıncı günden sonra onuncu güne kadar OD değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. En yüksek OD değerleri 40.40 g/l KNO3 ve 40.40 g/l CaNO3 ile hazırlanan kültürle ortamlarında sırasıyla 0.348, 0.344 olarak değerler bulunmuştur. Protein miktarının bütün kültürlerde, inokülasyonu takip eden altıncı günde maksimum düzeye ulaştığı ancak altıncı günden sonra alınan örneklerde protein miktarının azaldığı görülmüştür. Protein miktarının maksimum değerleri, 40.40 g/l KNO3 kültürde 255.65 µg/ml ve 40.40 g/l NH4NO3 kültür örneğinde ise 255.40 µg/ml olarak tespit edilmiştir. Lipit oranındaki artışın S. acutus'un tüm kültürlerinde inokülasyonu takip eden altıncı güne kadar devam ettiği ancak altıncı günden sonra ise bütün kültürlerde lipit oranında azalmaların olduğu görülmüştür. En fazla lipit miktarları, 10.10 g/l KNO3, 10.10 g/l NaNO3 ve 10.10 g/l NH4NO3 ile hazırlanan külltür ortamlarında sırası ile %125,6 g/l, %120,3 g/l, %104,02 g/l olarak maksimum değerler elde edilmiştir. Azot kaynağı olarak KNO3 ve NH4NO3'ün kullanıldığı kültür ortamlarında hücre gelişimi, protein ve lipit miktarı maksimum düzeye ulaştığı bu çalışmanın önemli bulguları arasında yer almaktadır. Anahtar Kelimeler : Scenedesmus acutus , Azot kaynakları ve Konsantrasyonları, Gelişim, Protein, Lipit, Biyoyakıt

The effect of different nitrogen sources on the growth, lipit and protein amount of Scenedesmus acutus (Meyen) In the present study, the effects of different nitrogen sources and concentrations on S. acutus, protein and lipid content were investigated. Jaworski's medium was used as control group. In the study, as all nitrogen sources were removed from Jaworski's media, new media with different nitrogen sources were prepared by adding KNO3, NaNO3, NH4NO3, CaNO3 and (NH4) 2SO4 at concentrations of 10.10, 20.20 and 40.40 g / l, respectively and the samples in cultures were examined throughout ten days. It was observed that different nitrogen sources and concentrations made significant changes in cell growth, protein and lipid content of S. acutus. Regarding all nitrogen sources, it was found that lipid content was higher in the cultures with low nitrogen concentration while cell growth and protein content was affected negatively. Plus, it was recorded that the cultures with high nitrogen concentration led to an increase in cell growth and amount of protein but decrease in amount of lipid. The OD value in all the cultures was displayed to increase until the sixth day of the experiment while the OD values decreased until the tenth day after the sixth day. The highest OD values were found to be 0.348, 0.344 in culture media prepared with 40.40 g / l KNO3 and 40.40 g / l CaNO3, respectively. The amount of protein was recorded to reach the maximum level in the sixth day following the inoculation in all cultures but a decrease was determined in the samples after the sixth day of the experiment. Highest protein contents were found as 255.65 µg/ml and 255.40 .4 µg/ml in cultures supplied with 40.40 g / l KNO3 and 40.40 g / l NH4NO3 respectively. The increase in the level of lipid was observed to continue until the sixth day following the inoculation in all cultures, but there was a decrease in the level of lipid in all cultures after the sixth day of the experiment. Highest lipid contents were found as %125,6 g/l, %120,3 g/l, %104,02 g/l in the cultures supplied with 10.10 g/l KNO3, 10.10 g/l NaNO3 ve 10.10 g/l NH4NO3 respectively. It can be concluded that cell growth, protein and lipid content, reaching the maximum level in culture media when KNO3 and NH4NO3 are used as nitrogen sources, were considerable findings of the study. Key words: Scenedesmus acutus, Nitrogen, Growth, Protein, Lipid, Biofuel.
The effect of different nitrogen sources on the growth, lipit and protein amount of Scenedesmus acutus (Meyen)
Keywords: Biyoloji