BAZI PESTİSİDLERİN TOPRAK MİKROORGANİZMALARI ÜZERİNE ETKİSİ - TURAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi BAZI PESTİSİDLERİN TOPRAK MİKROORGANİZMALARI ÜZERİNE ETKİSİ Ahmet TURAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı 1999, Sayfa: 33 Bu çalışmada Elazığ yöresinde yaygın olarak kullanılan pestisidlerin (Benomly, Çaptan, Cypermethrin, 2,4-D Amin, Fenthion) toprak mikroorganizmaları ( Toplam mikroorganizma, Anaerob bakteriler, Aerob endosporlular, Proteolitik bakteriler, Aktinomiset, Maya ve küf) üzerine etkisi araştırıldı. Benomyl uygulanan topraktaki mikroorganizma gruplarının gelişmesi kontrole göre daha fazla bulundu. Bu uygulamada benomyl'in diğer mikroorganizma gruplarının gelişmesi üzerine fazla bir olumsuz etkisinin olmadığı görüldü. Çaptan uygulanan toprakta inkübasyon süresinin 10. gününe kadar toplam mikroorganizma sayısının kontrolden az olduğu, daha sonra fungusitli topraktaki toplam bakteri sayısının fazla olduğu tesbit edildi. Fungusit uygulanan topraktaki diğer mikroorganizma sayıları kontrolden fazla bulundu, ancak maya ve küflerin gelişmesin de bir azalma görüldü. Cypermethrin uygulanan toprakta aktinomiset sayısı, 2,4 - D Amin uygulanan toprakta ise maya ve küf sayısının kontrolden fazla olduğu belirlendi. ¦ Fenthion uygulanan toprakta ise maya ve küf sayısının kontrolden az olduğu belirlendi. Sonuçlar farklı pestisidlerin toprak mikroorganizmaları üzerine farklı etkilere sebep olduğunu göstermektedir.

II SUMMARY Masters Thesis THE EFFECT OF SOME PESTICIDES ON SOIL MICROORGANISMS Ahmet TURAN Fırat University Graduate Scholl of Natural andApplied Sciences Department of Biology 1999, Page: 33 In this study, the effects of pesticides Benomly, Çaptan, Cypermehrin, 2, 4 -D Amin, Fenthion which are commonly used in Elazığ were investigated on soil microorganisms (total microorganism, actinomycetes, anaerobic bacteria, aerobic endospores, proteolytic bacteria, yeast and mold). It was found that the growth of the microorganism groups in Benomyl treated soil were more than the control group. This treatment had no inhibitory effect on the growth of other microorganism groups. The total number of microorgnism was found to be less than that of control groups in Çaptan treated soil until 10th day of incubation period. There after, an increase in the total bacteria number was observed in the fungiside treated soid wherease the growth of mold and yeast were decreased. The actinomycetes numbers in the Cypermethrin-treated soil and the yeast and mold numbers in 2,4-D Amin treated soil were found to be more than the control groups. The yeast and mold numbers in the Fenthion-treated soil were found to be less than the control groups. The results indicate that the different pesticides could have different effecets on the growth of the soil microorganisms. KEY WORDS: Pesticide, Biodegradation, Soil microorganisms.
The Effect of some pesticides on soil microorganisms
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology