53 NUMARALI ADANA ŞER'İYYE SİCİLİ 1808?1821 (H.1223?1237) - ÖZKAN, ELA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Hazırlamış olduğum H.1223?1237 (M.1808?1821) 53 numaralı Adana Şer'iye Sicili adlı çalışmada sözü edilen dönemde Adana'nın siyasi, sosyal, iktisadi faaliyetleri ve yine aynı çerçeve içerisinde Osmanlı Devleti ile olan ilişkileri incelenmiştir.Bu çalışmamızda Adana'da ki siyasi kimlik, bu kimlikte rol alan aşiretlerin iskânı hakkında bilgi verildikten sonra; Adana'da ki mahalleler, idari ve şer'i görevliler, esnaf grupları, para birimi ve nüfusu hakkındaki bilgiler elde edildikten sonra incelenerek değerlendirilmiştir.

I?m prepared in this study named the registered of Şer?iyye record of Adana examined political and social activities of Adana during the mentioned period, and also its relations with Ottoman Goverment within the same framework.In this study, the political idntity in Adana, after giving information be settled the tribes which playing role in this identity, the informations about districts, administrative and Şer?iyye record officials, artisan groups, currency and population evaluated after collecting these informations.
Numbered 53 Registered of Şer?iye of Adana in 1808?1821 (H.1223?1237)
Keywords: Tarih