CANDAROĞULLARI BEYLİĞİNDE İLMİ VE KÜLTÜREL FAALİYETLER - GÜRGÖZELER, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans TeziCANDAROĞULLARI BEYLİĞİ'NDE İLMİ VE KÜLTÜREL FAALİYETLERFatma GÜRGÖZELERFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalıİslam Tarihi Bilim Dalı2005, sayfa: 1741071 Malazgirt zaferiyle Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış oldu. 1176Miryakefalon zaferi ise Anadolu'nun bir Türk yurdu olduğunu kesin olarak ortayakoymuştur.1282 ve 1300 yılları arası Bizans için felaket yılları olup, Batı Anadolu'dakiTürk fetihlerinin modelleri olan beylikler bu dönemde şekillenmiştir. Candaroğulları dabu modellerden biri olup 1291 yılından sonra Kastamonu'yu zapt ederekbağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Fatih Sultan Mehmet zamanına kadar varlığınısürdürmüştür.Candaroğulları Beyleri ilme büyük önem vermiş, imkanları ölçüsünde birçokcami inşa etmişlerdir. Çeşitli imar faaliyetlerinin vücut bulduğu Candaroğulları BeyliğiAnadolu'nun Türkleşmesinde mühim rol oynamıştır.Anahtar Kelimeler: Candaroğulları Beyleri, Kastamonu, İlim, Kültür.

SUMMARYMaster ThesisTHE SCIENTIFIC AND CULTURAL ACTIVITIES IN CANDAROGULLARIPRINCIPALITYFatma GÜRGÖZELERThe University of FıratSocial Sciences InstituteMain Science Baranch of Islamic History2005, Page: 174Thanks to the Malazgirt Victory in 1071, doors of Anatolia were opened to Turksand the Miryakefalon Victory in 1176 certainly proved Anatolia to be a Turkishcountry.The years between 1282 and 1300 were full of disasters for Byzantium and theprincipalities which were the models of Turkish conquests in Western Anatolia wereshaped in these years. Candarogulları Principality is one of these models which declaredits independence by conquering Kastamonu in 1291. It lived freely till Fatih SultanMehmet?s period.Candarogulları Principalts paid great ettention to science and built mosques asmany construction activities took place, played an important role in TurkifyingAnatolia.Key Words: Candarogulları Principals, Kastamonu, Science, Culture.
The Scientific and cultural activities in Candarogullari principality
Keywords: Tarih