Enerji tasarrufu için dış duvarlarda optimum yalıtım kalınlığı ve ısıtma maliyeti ilişkisi - Aytaç, Ayça; Aksoy, U. Teoman (My University, 2006)
Türkiye’de üretilen enerjinin büyük bir kısmı ısıtma enerjisi olarak tüketilmektedir. Bu durum yakıt fiyatlarının yüksek olduğu bir ülkede, binalara yalıtım yapılmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu çalışmada Elazığ ili için, beş farklı yakıt türü (kömür, doğalgaz, fuel oil, LPG, elektrik) ve iki farklı yalıtım malzemesi (genleştirilmiş polistiren, taşyünü) için optimum yalıtım kalınlıkları hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar dıştan yalıtımlı ve sandviç duvar olmak üzere iki farklı duvar modeli üzerinde yapılmıştır. Sonuç olarak, dikkate değer enerji tasarrufları sağlanmıştır. En iyi sonuç, yakıt olarak kömür ve yalıtım malzemesi olarak genleştirilmiş polistiren kullanıldığında elde edilmiştir. Dıştan yalıtımlı bir binada, 4.6 yıl geri dönüşüm süresi ve yılda 16.359 m2 tasarruf elde edilmiştir. Sandviç duvarda ise bu değerler, 4.2 yıl ve 20.188 m2 olmuştur.
Keywords: Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Enerji ve Yakıtlar; İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi