Levotiroksin Zehirlenmesi Olan Çocukların Klinik Özellikleri - Okdemır, Denız; Cayir, Atilla; Gürbüz, Fatih; Demirbilek, Huseyin; Dönmez, Ayşe Sena (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışma ile çocuk levotiroksin zehirlenme olgularının klinik özellikleri ve izlem bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında Mayıs 2013-Aralık 2018 tarihleri arasında ülkemizde farklı illerde bulunan dört çocuk endokrinoloji kliniğinde levotiroksin zehirlenmesi nedeni ile değerlenmiş olgular geriye dönük olarak hastane kayıtlarından tarandı. Olguların demografik özellikleri, başvuru şikâyetleri, vital bulguları, levotiroksin zehirlenme dozu, laboratuvar bulguları, uygulanan tedaviler, izlemde tiroid fonksiyon testleri ve gözlenen komplikasyonlar değerlendirildi. Bulgular: Ortanca yaşı 5,4 yıl (1,5-17,0) olan 7’si kız 12 hasta verisi analiz edildi. Olguların 5’i (%42) adolesan yaş grubundaydı ve 4’ü (%33) intihar girişimi amacı biri kilo verme amacı ile levotiroksin kullanmıştı. Ortalama zehirlenme dozunun 3,1±2,0 mg (0,3-6,0) levotiroksin olduğu gözlendi. Altı hastada başvuru sırasında klinik bir bulgu yoktu. Gözlenen başlıca belirtiler huzursuzluk, çarpıntı, terleme, kusma, letarji, nöbet, konuşma ve yürümede bozukluktu. Hastaların tümüne mide lavajı yapıldıktan sonra aktif kömür verilmişti. Bazı olgulara ek olarak steroid, propranolol veya kolestiramin tedavileri uygulanmıştı. Hastaların hiçbirinde plazmaferez ve hemodiyaliz gereksinimi olmamıştı. Hastalar tiroid hormon sonuçları normale dönünceye kadar ortanca 7 gün (3-30) izlenmişti. İki hastada spontan düzelen kısa süreli supraventriküler taşikardi bir hastada ise hidrasyon sonrası düzelen akut böbrek yetmezliği tespit edilmişti. Sonuç: Çocuklarda levotiroksin zehirlenmelerinin büyük bir kısmının tedavisiz veya yalnızca destek ve semptomatik tedavi uygulanması klinik iyileşme için yeterli olmakla beraber ciddi komplikasyon riski açısından her hasta için özgün tedavi ve izlem planlanmalıdır.
Keywords: Sosyal Çalışma; Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Pediatri; Hemşirelik