Dondurulmuş alabalıkların oksidatif stabilitesi üzerine biberiye yağı ile karıştırılmış glazing solusyonun etkisi - Çoban, Özlem Emir; İnanlı, Ayşe Gürel (Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2018)
Bu çalışmada, dondurulmuş alabalıkların oksidatif stabilitesi üzerine biberiye yağı ile karıştırılmış glazing solüsyonunun etkisi araştırıldı. Glazing için % 1 ve % 5 biberiye yağı solüsyonu kullanıldı. Kontrol grupları olarak su ile glazinglenen ve glazing yapılmayan gökkuşağı alabalığı filetoları kullanıldı. -25°C’de dondurulmuş olan balık filetoları glazinglendi ve -18°C’de dondurucuda 6 ay süreyle saklandı. Örneklerin toplam uçucu bazik azot, tiyobarbitürik asit, peroksit değeri ve serbest yağ asitleri aylık olarak analiz edildi. Sonuçlarımıza göre, biberiye yağı; dondurulmuş gökkuşağı alabalık filetosunda lipid oksidasyonunun kontrolünde etkili bulundu (p<0,05).

In this study was investigated effects of glazing with different concentrations of rosemary oil on oxidative stability of frozen trout fillets. Frozen trout fillet at -25 °C were divided into four groups; The first group only water,  2nd group and 3rd group were glazed with the solution contained 1% and 5% rosemary oil, respectively. 4 th group nonglazed. All group were stored at -18 C for six monts and TVB-N, TBA, PV nad FFA analysese were performed montly.  According to results both 1% and 5% of rosemary oil were effective in controlling lipid oxidation and storage quality.
Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout
Keywords: Hydrobiology; Hidrobiyoloji