Erzincan Ovasında Genel Arazi Kullanımı - Haylı, Selçuk (My University, 2002)
Erzincan Ovası, verimli alüvyal toprakları ve ulaşım imkanları sebebiyle tarih boyunca sürekli yerleşilmiş ve nüfuslanmış bir alandır. Doğu Anadolu Bölgesi geneline göre doğal şartlar bakımından avantajlı şartlara sahiptir. Araştırma alanımızın % 35'ini (570 km2) oluşturan ova tabanı, nüfus, yerleşme ve ekonomik aktiviteler bakımından oldukça canlıdır. Ancak ovayı kuzey ve güneyden çevreleyen dağlarda (özellikle kuzeydeki Esence dağlarında) yoğun bir erozyon yaşanmaktadır. Bu dağlık sahaların büyük bir kısmı mera olarak adlandırılmalarına rağmen, verimsiz çıplak yüzeylerdir. Erzincan Ovası ve çevresindeki dağlık kuşağı da içine alacak şekilde belirlediğimiz ve yüzölçümü yaklaşık 162852 ha. olan araştırma alanımızın, % 54,7 gibi yüksek bir oranını 89 094 ha. ile mera alanları (1276 ha.'ı çayır) oluşturmaktadır. Bunu, % 38,7'lik oranla (62 950 ha.) tarım arazileri, % 3,7 oranında (6028 ha.) kayalık-kumluk ve bataklık alanlar, % 0,9 (1454 ha.) ile orman alanları ve % 2 ile de (3326 ha.) yerleşim alanları (şehir dahil) oluşturmaktadır.
Keywords: Coğrafya