The Effect of Administration of Oral Clarithromycin and Tetracycline on Postoperative Adhesion Formation in Rat Uterin Horn Model - Atilgan, Remzi; Pala, Şehmus; Kuloğlu, Tuncay; Doğan, Ömer Faruk; Can, Behzat; Atılgan, Murat (My University, 2015)
Amaç: Oral klaritromisin ve tetrasiklinin postoperatif adezyon olu?umunu önlemedeki etkisinin incelenmesi. Gereç ve yöntem: 28 adet Wistar-albino cinsi rat rastgele dört gruba ayrıldı. Grup 1 (G1): Batın açılıp kapatılan grup. Grup 2 (G2): Sağ uterin horna 2 cm insizyon yapılıp kapatılan grup. Grup 3 (G3): Oral klaritromisin verildikten 15 dakika sonra sağ uterin horna 2 cm lineer insizyon yapılıp kapatılan grup. Grup 4 (G4): Oral tetrasiklin verildikten 15 dakika sonra sağ uterin horna 2 cm lineer insizyon yapılıp kapatılan grup. 15 gün sonra tüm grupların batınları tekrar açıldı. Sağ uterin horndaki adezyon makromorfolojik karekteristikler ve doku kesitlerinde fibrosis, anjiogenezis, VEGF ve MDA skorlaması temel alınarak değerlendirildi. ?statistiksel değerlendirme için Kruskal-Wallis varyans analizi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı. Bulgular: Adezyonun ?iddeti ve yaygınlığı G1, G3 ve G4 te G2 ile kar?ıla?tırıldığında anlamlı derecede daha dü?ük idi. Fibrozis ve anjiogenezis skorları G2 de G1, G3 ve G4 ten anlamlı derecede daha yüksek idi. Sonuç: Oral klaritromisin ve tetrasiklin postoperatif adezyonu önlemede etkili bulundu.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Farmakoloji ve Eczacılık; Cerrahi