MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARI VE GELECEK BEKLENTİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Tuncer, Murat; Tanaş, Ramazan (My University, 2020)
Bu araştırmada meslek yüksekokulu öğrencilerinin mesleki eğitime yönelik tutumları ve gelecek beklentileri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. İlişkisel tarama yöntemine göre yürütülen bu araştırmada veri toplama aracı olarak Mesleki Eğitime Yönelik Tutum ve Gelecek Beklentileri Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören 293 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda gelecek beklentileri ile mesleki eğitime yönelik tutum arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuş, regresyon analizi ile gelecek beklentilerinin mesleki eğitime yönelik tutum puanlarına ait varyansın yaklaşık yüzde on birini açıkladığı belirlenmiştir. Bu bulgulara göre öğrencilerin meslek yüksekokullarındaki akademik başarılarının arttırılmasında mesleki eğitime yönelik tutumları işlevsel bir değişken olarak kullanılabilir. Öğrencilerin mesleki eğitime yönelik tutumları olumlu yönde geliştikçe akademik başarıları da artırılabilecektir. Diğer taraftan öğrencilerin gelecek beklentilerinin olumlu olması da mesleki eğitime yönelik tutumlarını pozitif yönde geliştirebilecektir. Meslek yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilerin geleceklerine yönelik olumlu algılarının olması onların dikkat ve ilgilerini aldıkları eğitime çekebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları