Yeni sosyal hareketler paradigması bağlamında Türkiye'deki küreselleşme karşıtı grupların birbirleriyle ve Dünyadaki karşıtlarla karşılaştırılması - Çopuroğlu, Y. Cemalettin; Çetin, Beyzade Nadir (My University, 2010)
Küreselleşme olgusu, güncel sosyoloji literatüründe özellikle son yıllarda geniş yer bulan bir olgu haline gelmiştir. Küreselleşme olarak adlandırılan süreç toplumsal yapıların, organizasyonların ve sorunların dünya çapında ortaklaşmasını sağlarken öte yandan da oluşturduğu sorunları, toplumsal dinamikleri baskılaması, ekonomik, kültürel ve toplumsal dayatmaları sebebiyle yaşanan süreçte kendi karşıtlarını ortaya çıkarmıştır. Bu karşıtlıklar değişen süreçlere bağlı olarak yeni sosyal hareketler paradigması ile anlaşılabilen oluşumlardır. Alternatif küreselleşme, Aşağıdan küreselleşme hareketi gibi kavramlarla da adlandırılan küreselleşme karşıtı hareket, yerel düzeyde ortaya çıkan emek, topraksız köylü, yoksulluk karşıtı ve farklı kimliklerde kesimlerin muhalefetini ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır.Ancak ülkemizde muhalefet daha çok ülke içi sorunlara odaklanmış, belli bir siyasi muhalefet geleneği olan kişiler tarafından ortaya çıkarılmış, yeterince organize olamamış ve daha radikal eğilimleri içinde barındıran bir yapı özelliği göstermektedir.
Keywords: Kamu Yönetimi; Sosyoloji; İktisat; Kentsel Çalışmalar