ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBILITY OF ROSEMARY AND MINT ESSENTIAL OILS AGAINST HUMAN DENTAL CARIES PATHOGENS - AHMED, SHADIA FARIS (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bitkiler çok iyi tıbbi amaçların geliştirilmesi için kullanılabilecek çok sayıda faydaya sahiptir. Bitkilerden elde edilen değişik tip ekstratlar belli patojen ve yüksek kaliteli hastalıklara karşı kullanılmaktadır. Bu nedenledir ki bitkilerden elde edilen ekstratlar ciddi olarak rağbet görmektedir. .Bitki ekstratlarının patojenlere karşı iyi iş gördüğü bir anahtar da insan diş çürüklüğü patojenleridir. Bu çalışmanın amacı bazı bitki uçucu yağlarının bazı diş patojen mikroorganizmalarına karşı antibakteriyal veya antifungal aktivitesinin olup olmadığını tespit etmektir. Bu amaçla, Rosmarinus officinalis ve Mentha longifolia'nın toprak üstü organlarından uçucu yağlar Hidrodistilasyonla Clevenger Aparatı kullanılarak elde edildi. Bu uçucu yağların Agar well diffuzyon metodu kullanılarak antimikrobiyal etkileri saptanmıştır. Bununla beraber, Uçucu yağların kimyasal kompozisyonunu tespit etmek amacıyla GC – MS ile analiz edilmiştir. Testedilen mikroorganizmalar Streptococcus mutans, Escherichia coli, Streptococcus sanguis, Staphylococcus aureus Lactobacillus acidophilus, Rothia mucilaginosa ve Candida albicans olup, bunlar 72 hastaneye başvuran hastalardan alınmış ve bu amaçla kullanılmıştır. Sonuçlar her iki uçucu yağın mikroorganizmalar üzerinde farklı etkilere sahip olduğunu göstermiştir. İnhibisyon zonlarının ortalama değerleri göstermiştir ki, Biberiye (Rosemary) ve nane (Mint) uçucu yağları Streptococcus aureus üzerinde en çok etkivi yaparken, E. coli üzerinde en az etkili olmuşlardır. Sonuçlar, bu uçucu yağların diş patojenitesini engellemede kullanılabileceğini ve de diş sağlığını destekleyebileceğini göstermiştir.

Plants have a high number of benefits that can be much applicable to developing the best medicinal purposes. The different types extracts from the plants are using against a number of pathogens and other high-end diseases. In this context, these extracts from the plants also need to be takes care. One of the key pathogens that the plants can work well in dealing with human dental carriers' pathogens. The aim of the current investigation was to study the antimicrobial activities of some plant essential oils to know if they have antibacterial or antifungal activity on the some dental pathogens micrrorganisms. For this purpose, Essential oils were obtained from the Rosmarinus officinalis and Mentha longifolia aerial parts with Hydrodistillation by using Clevenger Apparatus. The Agar well diffusion method was used to determine the antimicrobial activity of the essential oils used. However the essential oils were analysed by GC – MS to determine the chemical composition. Tested micrrorganisms (Streptococcus mutans, Escherichia coli, Streptococcus sanguis, Staphylococcus aureus Lactobacillus acidophilus, Rothia mucilaginosa and Candida albicans) were taken from 72 patients applied to the Hospital and were used for this purpose. The results showed that both essential oils have some effects on the different microorganism. For instance, the mean values indicate that rosemary and mint essential oil has the most effect on the S. aureus bacteria while it has the least effect on E. coli. The results also has supported these essential oils can be use to the inhibition of the dental pathogenity and may support the teeth health.
Biberiye ve nane uçucu yağının insan diş çürüklüğü patojenlerine karşı antimikrobiyal etkisi
Keywords: Biyoloji