Dinamometreler için yeni bir denetim yapısı - Altınors, Ayhan; Akpolat, Z. Hakan (My University, 2002)
Dinamometreler, elektrik ve araç motorlarını test etmek için kullanılan elektrik yük makineleridir. Bu çalışmada, dinamometrelerin denetimi için iki ana yaklaşım incelenmiş ve yeni bir denetim yapısı önerilmiştir. İlk ana yaklaşım, şaft hızı ölçülerek dinamometre için moment istemini oluşturmada kullanılan klasik Ters Model Yaklaşımıdır. Makalede incelenen ikinci yaklaşım ise, ters model yaklaşımındaki problemlerin üstesinden gelmek için geliştirilen Model Referans Hız İzleme (MRHİ) yöntemidir. Son olarak, dinamometrenin moment istemi üzerindeki gürültüyü azaltmak için yeni bir dinamometre denetim yapısı önerilmektedir. Önerilen yöntem ve MRHİ yönteminin paralel olarak benzetimi (simülasyonu) yapılmış ve önerilen yöntemin etkinliğini gösteren benzetim sonuçları sunulmuştur.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Sibernitik