ANTALYA ETİBANK ELEKTROMETALURJİ İŞLETMESİ SİLİS DUMANLARININ ÇİMENTO VE BETONDA KATKI MADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - EKİNCİ, CEVDET EMİN (Fırat Üniveristesi, 1995)
Bu araştırmada, Antalya Etibank Elektrometalurji İşletmesi Tesisleri' nde tutulan silis dumanlarının çimento ve betona olan etkileri incelendi. Benzer şekilde, çimento hamuru, harç ve değişik oranlarda çimento ile silis dumanı yer değiştirilerek hazırlanan betonun bazı özelikleri kontrol betonu ile karşılaştırıldı. Sonuçlara göre, silis dumanı ilave edilmesiyle çimentonun dayanımı artıyor ve harcın hazırlanış süresini kısaltıyor. Silis dumanı katkı ile birlikle normal su ihtiyacını da artırmaktadır. Bu olay, süper akışkanlaştırıcı katkı maddelerinin kullanımını gerektirmektedir. Silis dumanı eklenmesi harçların basınç ve eğilme dayanımı ile sülfata karşı direncini artıryor. İçinde silis dumanı olan betonlarda aşınma kaybı, kuruma rötresi, şişme düşerken, basınç, çarpma, donma-çözülme dayanımı ve sülfat direnci kontrol karışımı ile karşılaştırıldığında gözle görülür şekilde gelişmektedir. FeSi dumanının pozitif etkileri daha belirgindir. Optimum çimento ile yer değiştireceği oran yaklaşık %10 olarak bulunmuştur. Ayrıca bu çalışma, çimento-silis dumanı karışım ve hamurları üzerinde yapılan x-ışını difraktogramı, differansiyel termal analiz, tentıogravimetrik analiz ve taramalı elektron mikroskop incelemesini de kapsamaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Çimento (portland), harç, silis dumanı, basınç dayanımı, çekme dayanımı, donma-çözülme dayanımı, sülfat direnci, çarpma dayanımı, aşınma kaybı, kuruma rötresi, x-ışını difraksiyonu, differansiyel termal analiz, termogravimetrik analiz, taramalı elektron mikroskopu.

This study has been aimed to investigate the effects of silica fumes collected to Antalya Etibank EleJctrometalurji Industry plant on cement and concrete properties when used as admixtures. Accordingly, some properties of the cement, paste, mortar and concrete mixtures which were prepared by partial replacement of cement by silica fumes (FeSi and SiFeCr) at different levels, were studied and compared with properties of control mixtures containing no silica fume. According to the results, addition of silica fume improved the soundness of cements and prolonged the setting times. Normal consistency water requirements were increased in proportion with silica fume content. This necessitated the use of superplasticizing admixtures. Silica fume addition improved the compressive and flexural strengths and sulfate resistance of mortars. In silica fume concretes, abrasion loss, drying shrinkage and swelling were reduced while the compressive strength, impact strength, freeze-thaw resistance and sulfate resistance were improved confiderably as compared with control concrete mixtures. The positive effects of silica fume addition were more significant with FeSi fume. Optimum cement replacement level was found to be around 10%. The study also included x-ray diffaction, differential thermal analysis, thermogravimetric and analysis scanning electron microscope studied on cement-silica fume mixtures and pastes. KEY WORDS: Cement (portland), concrete, mortar, silica fume, compressive strength, flexural strength, freeze- thawing resistance, sulfate resistance, impact resistance, abrasion loss, drying shrinkage, x-ray diffraction, differential thermal analysis, thermogravimetric analysis, scanning electron microscope.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering