Okul Öncesi Öğretmenlerinin Diskalkuliye Yönelik Farkındalık Düzeylerinin Belirlenmesi - Baldemir, Bilal; Tutak, Tayfun (My University, 2024)
Bu çalışma okul öncesi öğretmenlerinin diskalkuliye (matematik öğrenme güçlüğü) ilişkin farkındalıklarını ve görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel desenli bir yöntemle gerçekleşmiştir. Çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim öğretim yılında aktif olarak ülkede görev yapan okul öncesi öğretmenlerinden ulaşılabilen 128 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada diskalkuliye yönelik altı soru bulunan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve elde edilen verilerin analizinde içerik analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin birçoğunun özel öğrenme güçlüğü türlerinden disleksiyi bildiği, dileksiden sonra diskalkuliyi bildiği fakat diskalkuliyi bilenlerin diskalkuli hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılsa da diskalkuli yaşayan öğrencilerin karekteristik özellikleri ve diskalkuli yaşayan öğrencilere yönelik müdahaleler hakkında kısmen de olsa bilgiye sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bu kapsamda elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak okul öncesi öğretmenliği lisans programı içerisine “özel öğrenme güçlükleri” biçiminde spesifik bir dersin yerleştirilmesi, okul öncesi öğretmen ve okul öncesi öğretmen adaylarının konu hakkında uzmanlar tarafından bilgilendirilmesi ve farkındalıklarının artırılmasına yönelik projelerin gerçekleştirilmesi önerilmiştir.
Keywords: Okul öncesi öğretmenleri; matematik; Diskalkuli; özel öğrenme güçlüğü; diskalkuli yaşayan öğrenciler