Is kugel herniorraphy really minimally invasive?: A prospective, randomized study - Kırkıl, Cüneyt; Aygen, Erhan; Bülbüller, Nurullah; Doğru, Osman; Ödekmerdan, Ahmet; Girgin, Mustafa; Saraç, Mehmet (My University, 2006)
Amaç:Kugel fıtık tamirinin minimal invaziv bir teknik olduğu ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı Kugel ve Lichtenstein girişimlerinden sonra gelişen enflamatuvar yanıtları ve klinik sonuçları karşılaştırmaktı. Hastalar ve Metotlar: Tek taraflı kasık fıtığı olan 30 hasta Kugel ve Lichtenstein tamir gruplarına rastgele ayrıldılar. Cerrahi girişimden hemen önce ve girişimden sonraki 12. ve 48. saatlerde, interlökin-6 ve C-reaktif protein seviyelerini ölçmek için periferik venöz kan örnekleri alındı. Cerrahi sonrası akut ve kronik ağrı değerlendirildi. Normal aktivitelere ve işe dönüş süreleri kaydedildi. Bulgular: Lichtenstein girişiminden sonra interlökin-6 düzeyleri belirgin olarak artarken Kugel fıtık tamiri, interlökin-6 düzeylerinde anlamlı olmayan bir artışa neden oldu. C-reaktif protein düzeyleri her iki grupta da belirgin olarak arttı. Kugel girişiminden sonra hastaların ağrısı daha azdı ve daha erken iyileştiler. Sonuç: Sonuçlarımız göstermektedir ki, Kugel fıtık tamiri Lichtenstein tekniği ile karşılaştırıldığında daha az enflamatuvar yanıta, daha az ameliyat sonrası ağrıya ve daha hızlı iyileşmeye neden olmaktadır.
Keywords: Cerrahi işlemler; minimal invaziv; İleriye dönük çalışma; Fıtık