SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE UYKU DÜZENİ, BESLENME VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (ELAZIĞ İL ÖRNEĞİ) - AĞIRMAN, DİLGEŞ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada amaç; Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde sosyal medya kullanımının uyku düzeni ve beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisinin cinsiyet, yaş, ekonomik durumlar, sosyal medya kullanma süresi, sosyal medya kullanma araçları, öğün atlama, uyku süreleri vb etkenlere göre araştırılmasıdır. Bu araştırma evreni 2022- 2023 eğitim/ öğretim dönemi Elazığ Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden medana gelmektedir. Araştırmanın örneklemini ise evrenden rastgele seçilen 460 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde; bireylerin öz bildirimini sağlayan anket uygulaması yapıldı. Araştırmada veri toplamak için; ORTO-11 Ölçeği, Kişisel Bilgi Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ve Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği kullanıldı. Araştırmanın istatistiği ve analizi SPSS 20 paket programı kullanılarak yapıldı. Araştırmada çeşitli değişkenlere göre ikili olan kıyaslamalar bağımsız örneklem t-testi kullanılarak, üç veya üçten fazla değişkene sahip kıyaslamalar ise tek yönlü varyans analizi testi kullanılarak incelendi. Örneklemdeki bireylerin öğrenci olmasından ötürü birçok bağımlı değişkenden anlamlı farklılık oluşturmamıştır. Yaş, çalışma yılı, gelir durumu, cinsiyet değişkenleri anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Yapılan araştırmada Üniversitede öğrenim gören spor bilimleri öğrencilerinin kullandığı sosyal medya araçları ve bunun etkilediği Sirkadiyen ritim, beslenme düzenleri tespit edilecek. Öğrenci üzerine etkileri değerlendirilip gerekli değerlendirmeler yapıldı. Bununla birlikte spor bilimleri öğrencileri açısından verimliliği istenilen seviyelere ulaşma yolunda doğru adımlar atılmış olacaktır. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Sirkadiyen Ritim, Beslenme, Teknoloji Bağımlılığı.

The purpose of this research is to investigate the affect of social media usage on students of Faculty of Physical Education and Sport Sciences about their sleep patterns and eating habits according to gender, age,economic situations,duration of social media usage, devices of social media usage,skipping meals, sleep duration. This research is conducted with 2022-2023 educational period Elazığ University Physical Education and Sport Sciences students. The sample of the research consist of 460 students chosen from the population randomly. The survey providing individuals' self-reporting was applied to obtain research data. ORTHO 11 Scale, personal information form, Pittsburgh Sleep Quality Index, scale of social media usage are used to collect data for research. Statistics and analysis of research were carried out by using SPSS 20 Package Program. According to various variable in research, binary comparisons were examined by using independent sample t-test, also comparisons having three or more variable were examined by using one-way analysis of variance. Because the individuals in the sample are student, there is no significant difference from many dependent variables. It is not observed important differences among variables such as age, working year, income statue, gender. In the research social media tools used by sport science students studying at university and Circadian Rhythm and nutritional patterns affected by these will be determined. Necessary evaluations will be made by analyzing the effects on the students. At the same time, the right step will be taken to reach aimed levels of efficiency in terms of sport science students. Key Words: University Students, Circadian Rhythm, nutrition, Technology Addiction.
Investigation of the relationship between sleep pattern, nutrition and technology addiction in students of the Faculty of Sports sciences (Elazığ provincial sample)
Keywords: Spor